- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kakva nam nova energetska realnost predstoji? | Energija Sputnjika

© Sputnik / Lola ĐorđevićVetrenjače u Banatu
Vetrenjače u Banatu - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
Energetska kriza naterala je sve, i bogate i siromašne da preispitaju svoje strategije energetike i zacrtane ciljeve energetske tranzicije. Za Srbiju, koja kasni sa pisanjem nove strategije razvoja energetike to je možda i dobro – da ne pravi greške koje su druge, često razvijenije zemlje pravile.
Ono što nam predstoji, a na šta nas baš te bogate, zapadnoevropske zemlje – članice Evropske unije, teraju je da što pre otpočnemo sa dekarbonizacijom energetskog sektora uz široko korišćenje obnovljivih izvora energije. Baš zbog toga je i tema nedavnog savetovanja Energetika 2023 bila energetska nezavisnost regiona i nova relalnost koju nam ti globalni poremećaji donose.
U današnjoj emisiji “Energija Sputnjika” Jelica Putniković sa profesorom Nikolom Rajakovićem, predsednikom Saveza energetičara, razgovara o tome kako Srbija u datim okolnostima da na najbolji način kreira svoju strategiju i da obezbedi sigurnosti i bezbednosti isporuke energije i energenata. Pitanje koje se nameće je i da li država u dovoljnoj meri koristi znanje, iskustva i savete stručnjaka. Ali i to da li su svi energetičari spremni da se uhvate u koštac sa ovim nimalo lakim zadatkom – da ne podlegnu maniji prepisivanja rešenja koje predlažu stranci, a koja uglavnom nisu adekvatna za naše prilike.
Energija Sputnjika, 19.09.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala