Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Direktor Telekoma: Pokrenuto je pitanje dodele treće licence na KiM, predviđene Briselskim sporazumom

© AP Photo / Mikica PetrovicTelekom Srbija
Telekom Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
Pratite nas
Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da Telekom na KiM ima dva velika problema s prištinskom administracijom, koje pokušava da reši sa predstavnicima međunarodne zajednice u Prištini, zbog čega, pored ostalog, više 30.000 srpskih domaćinstava može da ostane bez interneta i televizije.
Lučić je rekao za Tanjug da je Telekom opet pokrenuo pitanje dodele treće licence, koja je predviđena Briselskim sporazumom.
On je naveo da je prvi problem rešenje koje je donela prištinska Agencija za privredne registre, a prema kojem će ta kompanija biti izbrisana iz njega.
"To je urađeno apsolutno nezakonitim rešenjem, samo zato što jedan član ima pasoš u kojem piše da mu je mesto rođenja Republika Srbija", rekao je on.
Dodaje da je svrha takvog postupka to što se približava rok za odgovor na žalbu srpske kompanije, koji bi trebalo da bude do kraja nedelje.
"Želeli smo svim međunarodnim faktorima ovde u Prištini da objasnimo kako je taj slučaj veliko kršenje lokalnih zakona i Briselskog sporazuma, s jedne strane, dok s druge to može da ima nesagledive posledice, jer bi isključivanje 30.000 domaćinstava sa komunikacija - interneta i televizije, dovelo do eskalacije velikih razmera", naveo je Lučić.
Istakao je da su predstavnici kompanije zbog toga hteli i lično da porazgovaraju s predstavnicima međunarodne zajednice, jer su oni ovde prvi do prištinske administracije.

"Drugi razlog zbog koga smo ovde, takođe je u sklopu ovih pritisaka na MTS poslednjih par meseci, jer je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak prema kojem smo mi akvizirali četiri operatera na nezakonit način i rečeno je da to nismo prijavili komisiji, iako po tom starom zakonu nismo ni trebali", napomenuo je generalni direktor Telekoma Srbija.

Naveo je da je danas saslušanje povodom toga i da se advokatski tim kompanije za to dobro pripremio.
"Međutim, to nije ni blizu takvog prioriteta kao ovaj prvi razlog, jer mogu samo novčano da nas kazne, ali ćemo se i tu boriti da se to ne dogodi", naglasio je Lučić.
Dodao je da ta novčana kazna može da ide do 10 odsto prihoda lokalne kompanije, ali mnogo je drastičnije ovo prvo gde Priština pokušava da ugasi kompaniju.
"Pored toga, kada smo već međunarodnoj zajednici predstavili Telekom, opet smo pokrenuli i pitanje treće licence, jer je u Briselskom sporazumu, pa i u tom našem rešenju kada odete u njihov APR, odakle hoće da nas izbrišu, piše da smo dobili fiksnu cenu za čitavu teritoriju Kosova i Metohije, a privremenu licencu do tendera za treću licencu, gde mi možemo da učestvujemo", naglasio je on.
Prema njegovim rečima, tender za treću licencu se i ne raspisuje zato što svi znaju da bi Telekom Srbija bila pobednik, pa zbog toga na KiM ima samo dva operatera sa lokalnom dozvolom.
"Smatramo da mi treba da dobijemo dozvolu ne samo da bismo mi bili na čitavoj teritoriji KiM, već u ovim srpskim delovima, jer imamo limitirani broj baznih stanica, pa sve više ljudi ima problema, a mi smo sprečeni da rešimo taj elementarni problem", rekao je Lučić.
Na kraju je poručio da pored rešavanja pomenuta dva kritična problema, tim Telekoma ide u neku vrstu kontraofanzive.
"Pokušavamo i da postavimo to pitanje treće licence, koju bismo mi sigurno dobili", naglasio je Lučić.
Sedište kompanije MTS d.o.o. u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2023
SRBIJA
Završeno prvo ročište u slučaju MTS d.o.o. na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala