- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Za onoliku Crnu Goru malo je jedna delegacija na Ist riveru

© Sputnik / Michael Klimentyev / Uđi u bazu fotografija Sala Generalne skupštine UN
 Sala Generalne skupštine UN - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Crnu Goru ovih dana u Njujorku predstavljaju dvije delegacije u kojima se nalazi 34 ljudi — onu u kojoj putuje njih 20 predvodi predsjednik države Jakov Milatović, dok drugu, koja ima 14 članova predvodi premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.
U odnosu na preko 200 država svijeta koje će imati po jednu delegaciju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja se održava u trećoj sedmici septembra, Crnu Goru predstavljaju dvije.
Dosadašnja praksa je bila da jedne godine delegaciju predvodi predsjednik, a naredne premijer. Abazović je prošle godine kao premijer bio na čelu delegacije.
Milatović je saopštio da je bio neprijatno iznenađen kada je Abazović predložio samog sebe kao vođu delegacije Crne Gore, suprotno dosadašnjoj diplomatskoj praksi.

A kad bi Kina slala delegaciju proporcionalnu crnogorskoj…

Interesantan komentar je tim povodom dao Srđan Perić, lider Preokreta.
„Kada bi Kina ili Indija slale delegacije na zasijedanje Generalne skupštine UN koliko Crna Gora u odnosu na broj stanovnika, te delegacije bi imale po oko 45.000 članova. Albanija bi u tom slučaju vodila 90, BiH oko 100, Hrvatska 125, Srbija 215 članova... I tako redom. Vlada tvrdi da je na pravom putu. Možda misle na službeni put“, poručio je Perić.
Nikad se nije dešavalo da dvije delegacije idu na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, kazao je nekadašnji šef diplomatije i ambasador Miodrag Lekić.
On konstatuje da je dugogodišnju neodgovornu vlast naslijedila postojeća koja pokazuje simptome ozbiljne otuđenosti, pa je i ovaj „izlet i provod“ do Njujorka dokaz toga.
Već danas su redakcije crnogorskim medija zatrpale informacije o aktivnostima dvije delegacije Crne Gore u Njujorku.
Uoči Generalnog zasijedanja skupštine Ujedinjenih nacija predsjednik Crne Gore Jakov Milatović bio je gost predstavnika crnogorske dijaspore u Njujorku.
Domaćin susreta bio je uspješan crnogorski biznismen i filantrop Dino Redžić.
U najavi boravka predsjednik Vlade Crne Gore i koordinatora Ministarstva spoljnih poslova Dritana Abazovića u Njujorku navodi se da ga očekuje oko trideset bilateralnih i multilateralnih sastanaka tokom i na marginama 78. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Koliko košta putovanje dvije delegacije u Njujork

Vlada Crne Gore je 7. septembra usvojila Platformu za učešće Crne Gore na Generalnoj debati UN u kojoj se navodi da predsjednik države predvodi delegaciju sa devet savjetnika i konsultanata.
Takođe je navedeno da će premijer u Njujork poći sa šest saradnika, uz još tri službenika iz misije Crne Gore pri UN, u funkciji koordinatora ministarstva vanjskih poslova.
„Odluka premijera u tehničkom mandatu da ide u funkciji koordinatora, a de fakto premijera — unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore“, napisao je Milatović na mreži „Iks“.
Iz Ministarstva vanjskih poslova mu je odgovoreno da je Abazovićevo prisustvo potrebno „imajući u vidu važnost i broj multilateralnih događaja koji će se održati“.
Premijer Abazović je preuzeo rukovođenje Ministarstvom vanjskih poslova, nakon što je u septembru prošle godine na njegov zahtjev razriješen tadašnji ministar Ranko Krivokapić.
Da prisustvo Generalnoj Skupštini nije ekskurzija, već ozbiljna obaveza Abazoviću je poručio i Milatovićev partijski kolega Filip Ivanović koji je neprihvatljivim ocijenio da Crnu Goru „predstavljaju de fakto dvije delegacije, koje su formalno upakovane u jedinstvenu glomaznu delegaciju“.
Nakon toga je Abazović rekao da Crna Gora neće imati dvije delegacije, već jednu koju će predvoditi Milatović, poručivši da ne želi da raspravlja „sa ljudima koji nijesu shvatili šta su čija ustavna ovlašćenja“.
Nekadašnji dilomata Miodrag Lekić ističe da u ovom slučaju Milatović ima legitmitet, dok Abazović nema.
Cijena putovanja u Njujork crnogorske delegacije u proširenom sastavu koštaće poreske obveznike oko 100.000 eura, procijenila je nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu.
Abazović je izbjegao da odgovori koliko će koštati put u Njujork, navodeći da je njegovo prošlogodišnje putovanje na Generalnu skupštinu UN „donijelo Crnoj Gori 30 miliona eura“.
I Udruženje pravnika Crne Gore je tražilo obrazloženje brojnosti delegacije i specifikaciju troškova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala