Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Velika šansa da Srbija izvuče pitanje Kosova na veliku svetsku pozornicu

© Sputnik / Roman Mahmutov / Uđi u bazu fotografijaSedište Ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Za Srbiju, sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja će se održati između 18. 21 septembra, prilika je da se pitanje Kosova i Metohije izvuče iz latentnog zaborava u koji Zapad pokušava da ga stavi. Za Srbiju, to je prilika da reafirmiše pravo Srbije na poštovanje sopstvenog suvereniteta garantovanog Rezolucijom 1244.
Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija održava se u ključnom momentu za međunarodne odnose i zato je veoma važno da se u tom telu govori o Kosovu i Metohiji. Jer Kosovo i Metohija je bio prvi drastičan primer povrede Povelje UN i čistog akta agresije, kaže nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović.

Prilika da Srbija reafirmiše principe UN

Iako je 78. zasedanje Generalne skupštine redovno, ono se poklopilo sa burnim i nesagledivim promenama u odnosima snaga u svetu, a Srbija ima mnogo razloga da se snažno, jasno i angažovano zauzme za reafirmisanje Povelje UN, ističe on.
„Velike sile želeće da apostrofiraju svoj ugao gledanja, a manje zemlje, ohrabrene procesima osporavanja apsolutne vlasti samo jedne države ili jednog dela sveta, smelije iznose svoje stavove, smelije se izjašnjavaju za reafirmisanje osnovnih principa Povelje UN – nezavisnosti, nemešanja, neintervencije i tako dalje“, navodi Jovanović.
U tom kontekstu, za Srbiju se pruža prilika i obaveza da iznese svoje stavove, koje naš sagovornik naziva principijelnim i snažnim, kako bi se kroz njih reafirmisali principi Povelje UN.
„To su stvari koje će i druge zemlje verovatno dotaći, mi imamo posebno problem Kosova, koji je potpuno neprirodan, jer je izvučen iz principa međunarodnog prava. Nacionalne manjine, kao što se zna, nemaju pravo na samoopredeljenje i na državu. Zapadne sile su to na silu stvorile, prvo agresijom, a potom proglašavanjem i priznanjem nezavisnosti i sada hoće da to nametnu i drugima, pre svega Srbiji“, kaže Jovanović.
Zasedanje Generalne skupštine prilika je da se glas Srbije suprotstavi takvim grubim kršenjima osnovnih principa Svetske organizacije i međunarodnog prava. To je prilika da se glas Srbije čuje, kako Jovanović kaže, bolje, više i dalje, jer je glas Srbije gušen orkestriranom kampanjom Zapada.

Pritisci na Srbiju očekivani

Takođe, naš sagovornik smatra da će na Generalnoj skupštini jedna od tema biti i pitanje Republike Srpske, što je za Srbiju takođe prilika da se reafirmiše vrednost Dejtonskog mirovnog sporazuma.
„Na Srbiju će biti i pritisaka da prihvati ono što je Zapad stvorio na Kosovu i Metohiji i u BiH. Na taj način Zapad bi se rešio briga, a balkanske zemlje bi te iste brige navukle na sebe. Ti pritisci imaju rutinu – Zapad ponavlja svoja gledišta sa neznatnim promenama“, objašnjava Jovanović.
Zasedanje Generalne skupštine je prilika za bezbroj bilateralnih, regionalnih i multilateralnih sastanaka. Srpski predsednik Aleksandar Vučić najavio je brojne sastanke – sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, predsednikom Švajcarske Alanom Berseom, predsednikom Južne Koreje Jun Sok-jolom, predsednikom Surinama Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju Generalne skupštine.
Predsednik će prisustvovati i prijemu koji za učesnike Generalne skupštine priređuje kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc.

Magnetna privlačnost BRIKS

Govoreći o promenama u međunarodnim odnosima i formiranju novih odnosa snaga, Jovanović navodi da će SAD i njeni saveznici verovatno biti u moralnoj defanzivi, ali će politički nastojati da se kroz političke promene probijaju afirmacijom pitanja Ukrajine, gde će sebe pokušati da prikažu kao branioce principa UN.
„Međutim, to neće imati većeg efekta, pošto će dominirati zahtevi za promenama, za prestankom daljeg kršenja principa međunarodnog prava, mešanja, pretnji sankcijama…“, smatra on.
Ono što Americi i njenim zapadnim saveznicima najviše kvari posao na Ist riveru je, kako Jovanović kaže, magnetska privlačnost BRIKS, čak i za one zemlje koje su se do skoro nalazile u geopolitičkoj orbiti Vašingtona.
To pokazuje da države, koje su do sada bile primorane na pasivnost, dižu glas u korist jednakosti, ravnopravnosti i javno izražavaju želju da se pridruže BRIKS-u.
Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
SRBIJA
Vučić u Njujorku od 18. do 22 septembra: Predsednik na zasedanju Generalne skupštine UN
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala