- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

„Previše je nevidljiv“: Američka vojska na udaru šala zbog „izgubljenog“ aviona F-35

CC0 / Unsplash/Y_S / Avion F-35
Avion F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Američka vojska zatražila je pomoć građana u potrazi za skupocenim avionom F-35, koji je „nestao“ negde iznad Južne Karoline, zbog čega je postala predmet podsmeha na društvenim mrežama.
Nevidljivi avion F-35 nestao je kada se pilot katapultirao, a letelica je ostala na autopilotu. Apel vojnih zvaničnika građanima da pomognu u potrazi izazvao je salvu podsmeha na društvenim mrežama, pa su pojedini konstatovali da je „američki nevidljivi avion previše nevidljiv da bi bio pronađen“.
Među prvima je reagovala kongresmenka iz Južne Karoline Nensi Mejs koja se zapitala „kako je moguće izgubiti F-35“.
Šaljivi komentari nisu izostali ni kada su američki mediji u pitanju, pa je tako En-Bi-Si na Tviteru napisao kako „izgleda da su mogućnosti da bude nevidljiv prejake“, pa zato ne mogu da ga nađu.
Serija komentara ispisana je na post vojne baze Čarlston na Fejsbuku* koja je apelovala za pomoć.
Tako su korisnici ove društvene mreže napravili foto-montažu tzv. Amber alerta (potraga za nestalima) sa slikom F-35, napisali „da li je ovo najjadnija objava američke vojske u istoriji, izgubili skupoceni avion i traže pomoć“, „zar niste mogli da napravite aplikaciju za praćenje kao kad se izgubi mobilni telefon“…
Neki od korisnika su nestanak aviona protumačili na geostrateški način, uz šaljivu konotaciju. Tako je jedan napisao „verovatno je iskočio i usmerio ga ka Kini“, dok je drugi „posvedočio“ kako je „video na hiljade ljudi koji govore sa ruskim i kineskom akcentom, vozeći se u dva velika kamiona kroz Južnu Karolinu i čamcima po jezerima, noseći ronilačku opremu“.
F-35 je dobio i „ulogu“ u američkom filmu iz 2000. godine „Batice, gde su mi kola“ (Dude, where`s my car) sa Eštonom Kučerom u glavnoj ulozi, pa je plakat ovog filma prepravljen u „Batice, gde mi je F-35“.
Slično je bilo i na Tviteru, gde su korisnici „lepili“ plakate sa „nestalom osobom“, dok su drugi predlagali da „pritisnu dugme na ključu“ pa će se avion oglasiti.
Pojedini su predlagali da ga potraže u Ukrajini, da su ga „pronašli lokalci i prodali u staro gvožđe“, a bilo je i mišljenja da bi trebalo pozvati pilotovu suprugu, pa bi ga on odmah našao, jer je izgubio avion kao da su ključevi.
Na to su se nadovezali oni koji su predlagali da američka vojska pogleda ispod jastuka i u krevetu,dok je bilo i onih koji su tvrdili da su ga našli u svom dvorištu, ali i onih koji misle da ga je otela veštačka inteligencija.
*Aktivnosti „Meta“ (društvene mreže Fejsbuk i Instagram) zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke
Avion F-35 - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
SVET
Nestao nevidljivi avion F-35 u Americi, vojska moli građane da pomognu
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala