- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Papa Franja zainteresovan za mirovnu misiju u Ukrajini

© AP Photo / Domenico StinellisPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Papa Franja zainteresovan je za nastavak mirovne misije kardinala Matea Zupija za Ukrajinu, rekao je za Sputnjik ambasador Rusije u Vatikanu Ivan Soltanovski.
„Papa Franja izrazio je zainteresovanost za nastavak mirovne misije koju po njegovom nalogu sprovodi šef Italijanske biskupske konferencije, kardinal Mateo Zupi“, saopštio je diplomata koji je danas predao akreditive papi.
Takođe je dodao da se papa „sa toplinom prisetio“ svog susreta sa ruskim patrijarhom Kirilom u Havani 2016. godine i izrazio je nadu da će ponovo moći da se sastane sa poglavarom RPC.
Soltanovski je saopštio da je sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pjetrom Parolinom razgovarao o aktuelnim međunarodnim problemima, uključujući situaciju u Ukrajini.
Ranije je papin izaslanik, kardinal Mateo Zupi saopštio da Vatikan još nema „plan koji bi mogao da pomogne otpočinjanju pregovora” o Ukrajini, ali je fokusiran „na humanitarne inicijative i zaštitu života nevinih ljudi”.
Kardinal je bio u poseti Moskvi 28-29. juna. On se sastao sa Patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom, pomoćnikom predsednika Ruske Federacije za spoljne poslove Jurijem Ušakovim i komesarom za prava deteta pri predsedniku Ruske Federacije Marijom Ljvovom-Belovom. Kako je saopšteno u pres-službi Svete stolice, svrha kardinalovog putovanja bila je „da da humanitarni doprinos traženju izlaza iz trenutne tragične situacije u cilju postizanja pravednog mira“.
Ranije je kardinal Zupi posetio Kijev, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim i verskim zvaničnicima. Takođe je boravio u poseti Vašingtonu i Pekingu.
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Kijev stopira posredovanje Vatikana u rešavanju sukoba zbog „proruskog“ stava pape Franje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala