- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Libija: Protesti u poplavama razorenoj Derni, raspušten gradski savet /video/

© AP Photo / Jamal AlkomatyPosledice oluje "Danijel" u libijskom gradu Derna
Posledice oluje Danijel u libijskom gradu Derna - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2023
Pratite nas
Hiljade stanovnika severoistočnog libijskog grada Derna, koji je najviše stradao od obilnih kiša i poplava, izašlo je na protest tražeći raspuštanje opštinskog saveta i saveta starešina grada, pozivajući na sazivanje međunarodne konferencije za rešavanje pitanja obnove grada, javljaju libijski mediji.
Kako navodi televizija „Libija el Ahrar“, izjava usvojena na mitingu ukazuje na potrebu da se održi specijalni međunarodni forum pod pokroviteljstvom UN i EU za obnovu grada uništenog katastrofom. Učesnici protesta zahtevali su da se „faktički počne sa isplatama odštete porodicama poginulih i pogođenih poplavama i da se u taj proces uključe međunarodni posmatrači“. Oni su od Svetske zdravstvene organizacije zatražili da se u Derni osnuje centar za medicinsku pomoć i psihološku rehabilitaciju.
Tokom protesta održanog kod centralne gradske džamije čuli su se i zahtevi da se detaljno ispitaju okolnosti rušenja brana kod Derne i stanovnici blagovremeno obaveste o rezultatima istrage.
Prema pisanju lista „Marsad“, demonstranti su zahtevali da gradski savet Derne podnese ostavku i da se pitanje obnove grada prebaci na međunarodne kompanije.
List takođe piše da su demonstranti zapalili kuću gradonačelnika Derne Abdelmanama el Gaisija. Napominje se da je šef vlade Libije, kojeg je imenovao parlament, Osama Hamad, raspustio gradski savet Derne i naložio istragu o njegovim članovima u vezi sa razornim poplavama u gradu.
Ministar pravde vlade koju je imenovao parlament sa sedištem u Sirtu, Haled Masud el Mudir, izjavio je za Sputnjik da će vlasti procesuirati one čiji je nemar doveo do urušavanja brana Derna tokom jakih kiša ako njihova krivica bude dokazana.
Prošle nedelje su jake kiše izazvane ciklonom „Danijel“ izazvale poplave i bujice u nekoliko mesta u istočnoj Libiji, uključujući Bajdu i Dernu. Zbog poplava su aerodromi i morske luke u regionu zatvoreni. Gradovi Sus i Derna na istoku zemlje proglašeni su zonama prirodne katastrofe. U gradovima pogođenim poplavama uveden je policijski čas.
U Libiji postoje dve vlade koje se međusobno ne priznaju. Prva – koju podržavaju UN i koju vodi Abdelhamid Dbeiba – deluje u Tripoliju. Druga – koji ima ovlašćenja Predstavničkog doma – nalazi se u Sirtu, a nakon smene Fatija Bašage, privremeno ga vodi Osama Hamad.
Poplava u Libiji - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SVET
Apokaliptične posledice poplava u Libiji: Poginulo između 18.000 i 20.000 ljudi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala