- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Ursula fon der Lajen: Mi odlučujemo ko i pod kojim uslovima može da dođe u EU

© Cecilia FabianoPredsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Italije Đorđa Meloni u obilasku Lampeduze
Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen i premijer Italije Đorđa Meloni u obilasku Lampeduze - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
Pratite nas
Predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je danas brz povratak neregularnih migranata i suzbijanje „brutalnog posla“ krijumčarenja ljudi, za vreme posete ostrvu Lampeduza, na kojem se u jednom danu ove nedelje iskrcalo skoro 7.000 migranata.
„Mi ćemo odlučiti ko će doći u Evropsku uniju i pod kojim okolnostima. Ne krijumčari“, izjavila je fon der Lajenova nakon obilaska ostrva zajedno sa italijanskim premijerom Đorđom Meloni, prenosi AP.
Ona je ponudila podršku za „istraživanje opcija za proširenje postojećih pomorskih misija na Mediteranu ili za rad na novim“.
Plan takođe uključuje ubrzavanje sredstava za Tunis kao deo dogovora sa EU o blokiranju odlazaka u zamenu za pomoć, kako bi se i na taj način pomoglo Italiji da ubrza uspostavljanje humanitarnih koridora u zemljama porekla migranata kako bi se obeshrabrila ilegalna putovanja.
Fon der Lajenova je takođe obećala podršku granične agencije Fronteks u obezbeđivanju „brzog povratka migranata u zemlju porekla“ koji ne ispunjavaju uslove da ostanu u EU, u saradnji sa zemljama porekla.
„Veoma mi je važno da budem ovde jer su neregularne migracije evropski izazov i potreban je evropski odgovor. Tako da smo zajedno u ovome“, rekla je fon der Lajenova.
Italijanski premijer Đorđa Meloni je rekla da je zbog velikog priliva migranata Italija pod „nepodnošljivim pritiskom“.
Zvaničnice su obišle i pristanište Favaloro gde svakodnevno pristižu brojni čamci i brodovi sa migrantima iz Severne Afrike.
Od početka godine oko 127.000 migranata ušlo je u Italiju, što je dvostruko više nego u istom periodu 2022. Mnogi od njih stižu u Italiju upravo preko Lampeduze, najjužnijeg italijanskog ostrva.
Danas je došlo do tenzija kada je grupa meštana organizovala protest i blokirala put konvoju u kojem su se nalazile Meloni i Fon der Lajen.
Napetosti su se smirile i put je odblokiran kada im se Meloni obratila i rekla „mi činimo sve što možemo“, dodajući da je ona lično došla da se suoči sa ovom vanrednom situacijom.
Upozorila je da će migrantska kriza sa kojom je suočena Italija pogoditi čitavu EU. Melonijeva je izjavila i da poseta fon der Lajenove dokazuje da je EU toga svesna.
Migranti na italijanskom ostrvu Lampeduza - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
MULTIMEDIJA
Napeto na Lampeduzi: Protest meštana italijanskog ostrva zbog kampa za migrante /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala