- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Kim Džong Unu poklonjene slike sa skicama Pjongjanga

© Sputnik / Michael Metsel/POOL / Uđi u bazu fotografijaPrezident RF Vladimir Putin i predsedatelь Gosudarstvennogo soveta KNDR Kim Čen Ыn na kosmodrome Vostočnый
Prezident RF Vladimir Putin i predsedatelь Gosudarstvennogo soveta KNDR Kim Čen Ыn na kosmodrome Vostočnый - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
Pratite nas
Severnokorejski lider Kim Džong Un je tokom posete Rusiji dobio na poklon slike umetnika koji je pedesetih godina prošlog veka slikao skice iz života Pjongjanga, saopštio je ruski ambasador u Severnoj Koreji Aleksandar Macegora.
„Bio je to veoma dobar poklon. Imali smo dobrog umetnika. Nije baš poznat, ali je 1950-tih godina radio i slikao u Pjongjangu. Ove slike su poklonjene drugu Kim Džong Unu. Originali. Kupljene su od vlasnika i dobile su dozvolu da se izvezu“, rekao je Macegora, koji je pratio Kim Džong Una na putovanju po Dalekom istoku.
Prema rečima ambasadora, slike prikazuju Pjongjang 1950-ih i portrete tih godina.
„To nisu pejzaži, već ulice Pjongjanga. Na primer, tamo je prikazao praznik. Zatim, divan portret vojnika Korejske narodne armije, veoma lep, meni se svideo“, rekao je ruski diplomata.
Ambasador je dodao da je poseta Kim Džong Una pripremljena veoma brzo.
„Imali smo blisku saradnju u pripremama poseta. Iskreno rečeno, morali smo to da pripremimo prilično brzo. I zato je bilo mnogo pitanja, pitanja vezanih za protokol, bezbednost, svakom vrstom transporta, infrastrukture“, rekao je ambasador u emisiji „Solovjov uživo“.
Na kraju nije bilo nikakvih velikih problema i sve je prošlo dobro, dodao je Macegora.
Ranije je severnokorejska državna agencija javila da je tokom posete Primorju Kim Džong Un uručio poklone Tihookeanskoj floti, a on je dobio poklone od ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i komandanta dalekometne avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergeja Kobilaša. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da su Putin i Kim Džong Un razmenili poklone – severnokorejski lider dobio je rukavicu od skafandera koji je bio u svemiru i karabin domaće proizvodnje. Zauzvrat, Putin je na poklon dobio karabin koji su napravili severnokorejski majstori. Peskov je dodao da je bilo i drugih poklona.
Lider Severne Koreje posetio je Rusiju prvi put nakon 2019. godine. U utorak je svojim oklopnim vozom stigao u Primorje, a u nedelju je završio zvaničnu posetu Rusiji. Kim Džong Un je u sredu razgovarao na kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.
Sastanak ruskog i severnokorejskog lidera bio je jedna od tema novog izdanje emisije „Moj pogled na Rusiju“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala