- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Predsednik Finske pozvao Zapad da održava odnose sa Rusijom

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Finske Sauli Niniste
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Finske Sauli Niniste - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
Pratite nas
Važno je da zapadne zemlje pronađu način da održe odnose sa Rusijom, smatra predsednik Finske Sauli Niniste.
„Ne mislim na nekakvo veliko prijateljstvo, već na sposobnost tolerancije, pa čak i malo međusobnog razumevanja“, rekao je Niniste u intervjuu za „Njujork tajms“, dodajući da će nakon završetka sukoba u Ukrajini u odnosima sa Rusijom biti neophodno poverenje u kvalitet garancija da „novi rat ne čeka iza ugla“.
Govoreći o rizicima nuklearnog rata, predsednik Finske je napomenuo da zemlje koje isporučuju oružje Ukrajini treba da uzmu u obzir moguću eskalaciju sukoba, sve do svetskog rata.
„Nalazimo se u veoma delikatnoj situaciji. Čak i sitnice mogu u velikoj meri da promene situaciju i, nažalost, na gore... Rizik od upotrebe nuklearnog oružja je ogroman“, istakao je Niniste.

Razgovori sa Putinom o Ljermontovu

Finski predsednik priznao je da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin više od pola sata pričao o pesmi Mihaila Ljermontova „Smrt pesnika“ na jednom od njihovih sastanaka održanih pre 2022. godine.
On je istakao da je Putin na sastancima bio koncentrisan, asertivan, pokazivao erudiciju i bio „opsednut ruskom kulturom“.
Niniste je ispričao da je na jednom od sastanaka sa predsednikom Rusije želeo da proveri Putinovo poznavanje ruske kulture i pitao ga je za Ljermontovljevu pesmu posvećenu smrti Aleksandra Puškina. Prema njegovim rečima, Putin je govorio više od pola sata.
„On je o tome znao sve. Za njega to i jeste Rusija, Rusija u celini“, istakao je Niniste.
Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali je Kijev zakonski uveo zabranu na njih. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore, za šta Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala