- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pentagon: SAD će učiniti sve moguće da izbegnu rat sa Kinom

© AP Photo / Ted S. WarrenKineska i američka zastava
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države treba da učine sve što je u njihovoj moći da izbegnu rat sa Kinom, smatra predsedavajući Združenog generalštaba američkih snaga, general Mark Mili.
„Trebalo bi da učinimo sve što je moguće da izbegnemo otvoreni oružani sukob sa Kinom“, rekao je on u intervjuu za „Si-En-En“.
Mili je dodao da su SAD već učestvovale u dva „rata velikih sila“, aludirajući na Prvi i Drugi svetski rat, i da do takvog sukoba sa Kinom ne treba da dođe.
Istovremeno, prema rečima američkog generala, u slučaju „kineske invazije na Tajvan“, Vašington će biti u stanju da je odbije. Mili je istakao da Sjedinjene Američke Države žele „mirno rešenje“ situacije između Kine i Tajvana.

O kineskim balonima iznad SAD

Komentarišući kineski balon oboren u februaru, Mili je rekao da američka obaveštajna zajednica veruje da balon nije prikupljao obaveštajne podatke.
„Procena obaveštajne zajednice pokazuje sa velikom pouzdanošću da balon nije prikupljao obaveštajne podatke“, rekao je Mili.
Mili je objasnio da Kina nije mogla da kontroliše kretanje balona, s obzirom na značajnu visinu na kojoj on leteo i jakih vazdušnih struja koje su onemogućavale kretanje aparata protiv vetra zbog motora.
U februaru su se odnosi Pekinga i Vašingtona pogoršali zbog incidenta sa kineskim balonom koji je preleteo celu teritoriju SAD i oboren iznad Atlantika. SAD su tvrdile da je on prikupljao obaveštajne informacije, Peking je to negirao, nazvavši aerostat meteorološkim, a njegov ulazak u američki vazdušni prostor – slučajnim.
Više o ekonomskim odnosima Kine i Amerike i geopolitičkoj borbi Pekinga i Vašingtona pogledajte u novoj emisiji „Svet sa Sputnjikom“:
Kina na paradi u Pekingu pokazala kolika je vojna sila - Sputnik Srbija, 1920, 03.09.2023
SVET
Preti novi rat: Amerika gazi crvenu liniju u Tajvanu – odgovor Kine biće oštar i mudar
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala