- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kakvo to novo oružje budućnosti razvija Rusija

© Foto : WikipediaLasersko oružje
Lasersko oružje - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2023
Pratite nas
Vladimir Putin je tokom Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku otkrio da Rusija razvija oružje na „novim fizičkim principima“ koje će u skorijoj budućnosti osiguravati bezbednost svake zemlje, dok je na kosmodromu „Vostočni“ Kim Džong Unu pokazao ruske svemirske rakete „Angara“ „Sojuz - 2“.
Putin nije precizirao o kom novom oružju je reč, ali ruski vojni eksperti navode da oružje zasnovano na novim fizičkim principima podrazumeva upotrebu novih ili ranije nekorišćenih tehnologija i uključuje oružje sa laserskim, infrazvučnim, radiofrekventnim, elektromagnetnim mogućnostima. Takvo oružje već postoji i sada se radi na njegovom usavršavanju.
Takođe, stručnjaci napominju da se danas radi na razvoju „oružja budućnosti“ kao što je plazmoidno oružje, koje će biti u stanju da uništi svaku metu, uključujući balističke rakete i avione koji lete supersoničnom brzinom.
„Ako su postojeći sistemi oružja zasnovani na kinetičkom principu – ispaljivanjem metka, municije, rakete pogađa se meta, onda oružje zasnovano na novim fizičkim principima karakterišu drugi razorni faktori, veoma različiti - elektromagnetni puls, laser, snop naelektrisanih ili neutralnih čestica...“, kaže ruski ekspert Konstantin Sivkov.
Kako objašnjavaju eksperti, infrazvučno oružje stvara zvuk koji „udara“ na slušne organe, izazivajući bol, strah i paniku među neprijateljskom vojskom zbog čega se ona prosto razbeži. Jednostavno rečeno, to je prilično efikasno sredstvo i što je najvažnije, nije smrtonosno i ne dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica.
Karakteristika elektromagnetnog oružja je ta što ono koristi elektromagnetnu energiju za onesposobljavanje elektronske opreme i oružja.
Laserska oružja proizvode snop koncentrisanog svetla visoke temperature, a neka od njih mogu probušiti i debeli čelik za par sekundi. Laserski snop ima brzinu svetlosti, veliki domet i može pogodi metu precizno u milimetar. Još jedna prednost je ta što su laseri gotovo nečujni i što je još važnije – oni su jeftini, jer nema municije.
Zbog svega toga eksperti kažu da oružje zasnovano na novim fizičkim principima ima velike prednosti u odnosu na konvencionalno oružje.
© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin je tokom Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku otkrio da Rusija razvija oružje na „novim fizičkim principima“
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku otkrio da Rusija razvija oružje na „novim fizičkim principima“

Lasersko oružje – oružje budućnosti

Sivkov ocenjuje da je lasersko oružje trenutno najperspektivniji pravac, podsećajući da Rusija ima laserski sistem koji može da „zaslepi“ satelite.
„’Najprostija’ stvar je ono što mi već aktivno koristimo - laserski sistem ‘Peresvet’. Mi ga imamo. Inače, lasersko oružje je najinteresantniji i najperspektivniji pravac. Omogućava da se onesposobe optičko-elektronski sistemi za nadzor“, kaže Sivkov.
Rusija je stvorila i laserski sitem po imenu „Zadira“, koji je upotrebljen u Ukrajini. „Zadira“ može da spali ukrajinski dron u roku od pet sekundi sa udaljenosti od pet kilometara. Drugim rečima, ako „Peresvet“ zaslepljuje, onda ova nova generacija laserskih oružja dovodi do fizičkog uništenja mete - toplotnog uništenja, pošto ona izgore.
Inače, Putin je o stvaranju novog oružja na fizičkim principima obelodanio posle nedavne posete Sarovskom nuklearnom centru, gde mu je predočeno na čemu taj centar trenutno radi, ali se i dalje drži u tajnosti o čemu je konkretno reč.

Šta je Putin pokazao Kim Džong Unu na kosmodromu „Vostočni“

Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku nije najavio samo novo rusko oružje, nego je i severnokorejskom lideru Kim Džong Unu Putin pokazao kompleks za sklapanje i testiranje rakete-nosača „Angara“, koja je trenutno u razvoju.
Sastanak dvojice predsednika upriličen je na kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti, a lideri dve zemlje su čuli i kratka objašnjenja o tehničkim karakteristikama raketa-nosača „Sojuz-2“ i porodice „Angara“.
Putin je gostu obećao podršku u izgradnji satelita, dok je severnokorejski lider, koji pokušava da proširi svoje prisustvo u svemiru, pokazao veliko interesovanje za raketnu tehnologiju, zanimale su ga karakteristike goriva za raketu, principi pogona rakete-nosača i slično.
„Angara" je nova porodica raketa-nosača različitih klasa i spada u ekološki čiste, jer njeni motori rade na kerozin i tečni kiseonik i ne koristi agresivne i toksične komponente goriva. Tom tipu pripadaju laki nosači „Angara-1.2“, srednji „Angara-A3“, teški „Angara-A5“ modernizovana raketa „Angara-A5M“ i raketa povećane nosivosti — „Angara-A5V“.
Prvo lansiranje te modernizovane „Angare“ sa novoizgrađenog kosmodroma „Vostočni“ planirano je za 2025. godinu i predviđena je da sa zemlje u svemiru nosi daleko više tereta nego obična raketa.
Modernizovana „Angara-A5V“ može da lansira u nisku Zemljinu orbitu 37 tona tereta, za razliku od prethodne verzije „Angara A5“ koja je bila u stanju da u orbitu ponese između 22 i 24 tone tereta.
Inače, radovi na izgradnji lansirnog kompleksa počeli su 2019. godine, a trenutno se njegova izgradnja privodi kraju.
Lansirni kompleks zahvata površinu od 109 hektara, a na njemu je predviđena izgradnja više od 200 zgrada i objekata. Zahvaljujući njemu, „Vostočni“ će moći da sprovodi programe istraživanja Sunčevog sistema i šire.
Severnokorejski predsednik se upisao i u knjigu počasnih gostiju kosmodroma „Vostočni“.
„Slava Rusiji, koja je rodila prve istraživače svemira, biće besmrtna“, napisao je on.
Kim Džong Un veruje da njegova sadašnja poseta Rusiji, prva u četiri godine, pokazuje važnost strateških odnosa između Rusije i Severne Koreje i istakao je da su odnosi sa Rusijom prvi prioritet za Severnu Koreju.
Kim Džong Un - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
RUSIJA
Kim Džong Un podigao zdravicu za pobedu Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala