- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nemački automobilski gigant deli otkaze zbog slabe potražnje za električnim vozilima

© Tanjug / ZORAN ZESTICElektrično punjenje automobila
Električno punjenje automobila - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2023
Pratite nas
Automobilski div Folksvagen objavio je da će smanjiti broj radnih mesta u fabrici električnih automobila u Cvikauu u matičnoj Nemačkoj zbog slabe potražnje.
Bez posla će nakon isteka dvanaestomesečnog ugovora ostati 269 radnika, izvestio je u četvrtak Folksvagen. Detalji će biti utvrđeni narednih dana u dogovoru sa radničkim većem.
Kompanija navodi da gasi radna mesta zbog „aktuelne situacije na tržištu“. Smatra se da je potražnja za električnim automobilima slaba zbog visoke inflacije i ukidanja državnih podsticaja. Automobili na električni pogon skuplji su od verzija s unutrašnjim sagorevanjem.
Fabrikau gradu Cvikau sastavlja isključivo električne automobile za Folksvagen i za njegove podružnice Audi i Cupru. Zapošljava ukupno 10.700 radnika, uključujući njih 2.200 na određeno vreme, koji bi takođe mogli da ostanu bez posla.
„Folksvagen je i dalje 100 posto uveren da treba nastaviti putem prema električnoj mobilnosti”, naglasio je portparol kompanije, dodajući da nisu menjali planove. Budućnost fabrike u Cvikauu sigurna je, dodao je, najavivši nova ulaganja.
Ovaj pogon je prvi u Folksvagenu počeo da proizvodi električna vozila, modele ID.3, ID.4 i ID.5, Audijeve Q4 e-tron i Q4 Sportbek, kao i Cupru Born. Proizvodnja automobila s motorima na unutrašnje sagorevanje prekinuta je 2020. godine.
Uprkos slobodnim kapacitetima u fabrici u Cvikauu, kompanija planira da proizvodi Q4 e-tron i VW ID.3 i u drugim fabrikama.
„Od kraja 2023. proizvodićemo Q4 e-tron i u Briselu i u Cvikauu”, rekla je portparol Audija, prenosi portal Sibiz.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala