- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Srbe ponižavaju, a Tači i Veselji uživaju privilegije: Zaharova o dvostrukim standardima Haškog suda

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Optužene za ratne zločine na jugoslovenskom prostoru zapadnjaci dele u dve kategorije. Zatvorenici koji pripadaju ekstremistima tzv. Republike Kosovo, koji su navodno „na pravoj strani“, uživaju mnoge ustupke i privilegije, dok Srbe istovremeno nastoje da dodatno ponize, izjavila je portparol Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
Kako kaže, svetski mediji objavili su nove dokaze o dvostrukim standardima međunarodnog krivičnog pravosuđa koji se primenjuju na Srbe i kosovske Albance.
Prema njenim rečima, posebna pažnja skrenuta je na uslove pritvora u Specijalnom sudu u Hagu bivših ekstremista terorističke „Oslobodilačke vojske Kosova“, uključujući nekadašnjeg tzv. „predsednika“ Hašima Tačija i tzv. “predsednika parlamenta” Kadrija Veseljija.
Diplomata je istakla da je 2022. godine, osmorici uhapšenih i optuženih za teške zločine odobreno 880 poseta članova porodice i drugih lica. Ona je dodala da je specijalni sud dva puta ove godine dozvolio Hašimu Tačiju da otputuje na KiM iz humanitarnih razloga – da bi posetio svoje bolesne roditelje.

„Za ove optužene stvoreni su maksimalno komforni uslovi – omogućeno im je da koriste teretanu, biblioteku, novčana sredstva i služe se uslugama posebnog računa. Ograničenja u slučaju kršenja pritvorskih pravila su veoma blaga, krajnja mera je dvonedeljni boravak u samici, a i tada bez zabrane telefonskih razgovora. Bilo bi sjajno kada bi postojali jedinstveni standardi za postupanje po ovakvim zahtevima i molbama. Ali postoji i druga realnost, druge činjenice“, objasnila je Zaharova na brifingu održanom 13. septembra na marginama Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.

Ona naglašava da kada je u pitanju odnos prema Srbima koje je osudio Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju ili njegov rezidualni mehanizam, to je nešto drugo.
Zaharova je dodala da oni koji izdržavaju kaznu u brojnim evropskim zemljama su u mnogo težoj situaciji.

„Bivši predsednik Republike Srpske u sastavu Bosne i Hercegovine Radovan Karadžić, prema rečima njegove kćerke, nikada nije uspeo da od uprave britanskog zatvora dobije normalnu rasvetu u ćeliji. Bivši predsednik Republike Srpske Krajine (Hrvatska) Milan Martić i general Vojske Republike Srpske Dragomir Milošević godinama su u izolaciji u estonskom zatvoru: dozvoljeno im je da kontaktiraju samo sa nekoliko drugih zatvorenika, a nemaju adekvatnu medicinsku negu. Već dugo se priča da nadležni lekari očigledno nedovoljno brinu o stanju bivšeg komandanta Oružanih snaga Republike Srpske Ratka Mladića“, navodi primere diplomata.

Zaharova podvlači da sve ovo sugeriše da optužene za ratne zločine na jugoslovenskom prostoru zapadnjaci dele u dve kategorije. Ona je objasnila da zatvorenici koji pripadaju ekstremistima tzv. Republike Kosovo, koji su navodno „na pravoj strani“, uživaju mnoge ustupke i privilegije, dok Srbe istovremeno nastoje da dodatno ponize, ne dozvoljavaju im susrete sa najbližima i ne pružaju im mogućnost da zadovolje osnovne potrebe.

„Takav pristup izaziva osnovane sumnje da će Specijalni sud u Holandiji biti u stanju da prevaziđe neslavne tradicije „haškog pravosuđa“; takođe, teško da će očuvati nepristrasnost (zasad uopšte ne uspeva)“, ocenila je portparol.

Diplomata je zaključila da je glavni test profesionalizma i objektivnosti Specijalnog suda proces koji se trenutno odvija protiv predstavnika vrhuške “Oslobodilačke vojske Kosova”, među kojima su Hašim Tači i njegovi najbližih saučesnici.
Pogledajte šta je o situaciji na Kosovu i Metohiji za Sputnjik govorio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko:
Vilijam Voker na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2023
SRBIJA
Nova Vokerova provokacija: U Hagu da se sudi Vučiću, a ne liderima OVK
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala