- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Uspešan lov: Kako je uništen prvi britanski tenk „čelindžer 2“

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaTenk ruske vojske u zoni specijalne vojne operacije
Tenk ruske vojske u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Prvi britanski tenk „čelindžer 2“, koji je uništen u specijalnoj vojnoj operaciji, čuvala je oklopna grupa borbenih mašina sovjetske proizvodnje, izjavio je Sputnjiku savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

„Naša obaveštajna služba je pronašla maršrute dislokacije i promene kretanja oklopne grupe u kojoj se nalazio ‘čelindžer’. On je tamo bio sam i njegov je zadatak bio da napada iz skrivenih pozicija. Ima veoma dobro oružje, dobar top, ali i oni su ga čuvali. Napravljena je zaseda u kojoj su stvoreni uslovi da se uništi i uništen je iz domaćeg protivtenkovskog sistema“, rekao je on.

Naveo je da tenk ne može da se remontuje jer je izgoreo unutra, kao i da je razbijen mit o nepobedivosti britanskog oružja.
„Smatram da je to sudbina svakog, takozvanog, stranog naoružanja koje će Ukrajina dobiti i koje je dobila od svojih gospodara iz NATO-a. Pokrenuće se lov na njih. Kod vojnika se često pojavljuje neki lovački instinkt i lovačka strast“, zaključio je Gagin.
Početkom septembra je objavljena informacija da je na Zaporoškom pravcu u rejonu sela Rabotino ruska vojska spalila britanski tenk „čelindžer 2“ koji koristi ukrajinska vojska.
Prema podacima lista „Gardijan“, takav model tenka je uništen u sukobu prvi put u istoriji, ako se ne računaju gubici jednog koji je uništen u Iraku nakon napada koji se greškom dogodio među iračkim vojnicima.
Challenger 2 tank live firing during exercise - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Britanija priznala: U Ukrajini uništen prvi "čelindžer" /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala