- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta će Crnoj Gori izbori kada postoji Eskobar

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar
Gabrijel Eskobar - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ponovo je dao svoje viđenje kako formirati crnogorsku vladu uz preporuku da se izbjegne da u nju uđe stranka koja je protiv članstva EU i NATO, misleći na koaliciju Za budućnost Crne Gore. Profesor Savo Marković pita se da li poruke Eskobara znače da su izbori u Crnoj Gori uzaludan posao.
Marković, rektor Univerziteta Meditaran, kaže za Sputnjik da nije iznenađen najnovijom izjavom Eskobara, ističući da Amerika na sve svoje saveznike gleda sa pozicije sile i samo je interesuje ostvarenje njenih interesa.
„Pogotovo se njene diplomate miješaju u unutrašnje stvari država koje na to pristanu. Ovo pokazuje da Crna Gora nije samostalna država, što mi poodavno znamo. Suverenitet od prije 200 ili 300 godina jedne države se razlikuje od današnjeg suvereniteta, jer se države udružuju u razne međunarodne integracije, i tu dio svog suvereniteta žrtvuju, ali svaka država pokušava da zadrži dio suvereniteta koji znači odbranu nacionalnog dostojanstva. Ovakve poruke američkog diplomate opet nam pokazuju da je organizovanje izbora u Crnoj Gori uzaludan posao, jer tu je uvijek neki Eskobar da odlučuju ko može, a ko ne može da uđe u crnogorsku vladu. I to rade diplomate koje kao brane demokratiju, a ponašaju se sasvim suprotno“, primjećuje Marković.
On sa žaljenjem konstatuje da Crna Gora prihvata bez pogovora sve što stiže sa Zapada što, smatra, govori o njenoj inferiornosti i kompleksu niže vrijednosti.
Naš sagovornik ističe da strane diplomate u Crnoj Gori dobrano krše sva pravila ponašanja u tuđoj zemlji, i da je Crna Gora prava nezavisna država, ona bi pozvala i upozorila diplomate na takvo ponašanje, ili ih proglasila personama non grata.
„Tragedija je još veća ako znamo da ni EU nema svoju spoljnu politiku već da je to spoljna politika SAD, u stvari anglosaksonska spoljna politika, preciznije, britanska. To je makar jasno i očigledno. Još je gore ako znamo da te nazovi razvijene zemlje na zapadni Balkan šalju trećerezredne diplomate koje mi moramo da slušamo, odričući se i trunke nacionalnog dostojanstva“, poručuje Marković.

Ko to smeta Eskobaru

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je, povodom pregovora o novoj crnogorskoj vladi, da „posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO i borbi protiv korupcije ne ispunjavaju svi u crnogorskom političkom spektru i da je potrebno izbjeći da u vladu uđe antizapadna stranka“.
Eskobar je, međutim, izrazio uvjerenje da crnogorski predsednik Jakov Milatović i mandatar Milojko Spajić imaju iste ciljeve i da bi trebalo da sastave vladu od stranaka za koje veruju da će ih ispuniti.
Eskobar je rekao da nije tačno da bi isključivanje iz vlade najveće antizapadne stranke bilo protivno volji naroda zbog toga što se, kako je objasnio, voljom naroda biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu.
Eskobar je rekao da takođe nije tačno da bi se isključivanjem antizapadne stranke isključili glasovi Srba jer, kako je ocjenio, ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vladu ne postoji antisrpsko raspoloženje.
„Suštinski je nedemokratska i neprihvatljiva ideja da bi jedan dio koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima“, rekao je Eskobar.
Američki diplomata je istakao kako je bilo mnogo preporuka iz SAD, EU, Velike Britanije i čak i NATO-a da bi Crna Gora trebalo da izbjegne da u vladu uvede stranku koja je protiv članstva u EU i NATO-u, misleći na koaliciju „Za budućnost Crne Gore“.
„Crna Gora je veoma čvrsta i dobra NATO članica i saveznica i očekujemo da to nastavi i dalje“, rekao je Eskobar.
On je u intervjuu američki medijima dodao kako postoji pritisak na stranke u Crnoj Gori sa svih strana u vezi sa tim kako bi trebalo formirati vladu, a da su očekivanja međunarodne zajednice veoma jasna.
Slaven Radunović - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
REGION
Radunović: PES gubi sve više pristalica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala