- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Izvor Novakovih suza

© AP Photo / Mary AltafferNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Blistava karijera Novaka Đokovića može da se podeli na tri faze – u prvoj je bio mladi izazivač sa glavom u oblacima željan okršaja sa starijima i trofejnijima, u drugoj je sa zemlje utvrdio status velikana, a u trećoj je veteran koji nošen emocijama želi da ostvari sve ciljeve pre nego što ode u zasluženu penziju.
A kao da ima osećaj da se taj momenat bliži. Možda su tome doprinela česta pitanja medija o njegovim godinama, apostrofiranje činjenice da se pojavljuju mlađi, ali to nije vrlina koja im može doneti prednost u odnosu na Đokovića.
Đoković je i dalje gladan!
Vuk sa Kopaonika ima sve više sedih na kosi, ali se njegovi zubi ne tupe, naprotiv, čini se da ima nikad više energije, elana i želje da iskoristi svaki momenat koji mu tenis dozvoljava, a to čini sa radošću koja neretko dovodi i do suza.
Nulti uzrok tome možemo pronađi u događaju od pre nešto manje od godinu dana – Lejver kup u Londonu je značio oproštaj Đokovićevog, verovatno, najljućeg rivala ikada, Rodžera Federera.
Švajcarac je prvi član „velike trojke“ u koju su kasnije stigli Rafael Nadal i Đoković, a kao najstariji morao je i prvi u penziju.
Lavina emocija koju je Federer ispoljio posle svog poslednjeg meča ostavila je ozbiljan trag na sve ljubitelje tenisa, svesne da se jedna era završila i da nikada više neće gledati jednog od najvećih kako se bavi svojim poslom na profesionalnom nivou.
More suza je isplakao Federer, u tome je učestvovao i Nadal, dok je Đoković sve pratio i pružao utehu velikom rivalu, a sve to je, čini se, ostavilo uticaj na njega da nijedan naredni turnir, nijedan naredni meč niti šansu da osvoji trofej ne uzima zdravo za gotovo.
Pored toga, veliki uticaj na Novakovu glad i želju da se što je duže moguće bavi svojim poslom ostavila je i celokupna hajka koja se protiv njega vodila nekoliko godina unazad, a sve u vezi sa njegovim stavom o vakcinisanju protiv virusa korona.
Nikada decidno protiv, već sa idejom slobode izbora Đoković je bio sprečen da nastupa na velikim takmičenjima i sam čin njegovog povratka na Australijan open i US Open doneli su dodatni emotivni impuls – činjenicom i da je te turnire, posle odsustva, suvereno osvajao.
Kao nikada ranije, Đoković je svoje pobede u finalima dočekivao u emotivnom rastrojstvu, u suzama, čak se dešavalo i da kolabira, što je ukazivalo na to sa kakvim stresom i pritiskom se suočava, a istovremeno želi da utoli svoju vučju glad i da nastavi da uživa u svom poslu.
Osvajao je sve to on i ranije, ali se čini da je u ovoj fazi karijere svestan da se to možda sve dešava poslednji put i da neće biti reprize, što je u katarzičnom govoru na balkonu Skupštine Grada Beograda, posle mora suza, i rekao hiljadama navijača koje su dočekale njega, košarkaše i basketaše.
„Bio sam ovde nekoliko puta, ali je ovo ostvarenje dečačkog sna za mene. Ovo je za mene nestvarno, ovaj osećaj se nikada više neće ponoviti, definitivno!“, rekao je Đoković pošto je uspeo da se sabere i održi govor.
Koliko Đoković hrli ka tome da uradi sve što mu je i dalje dostupno, a što nije njegovim velikim rivalima, jednom u penziji i jednom u dugom procesu rehabilitacije, sa malim šansama da ikada ponovo zaigra na visokom nivou, govori i činjenica da posle osvajanja 24. Grend slem trofeja nije uzeo odmor već se odmah pridružio Dejvis kup reprezentaciji Srbije.
I već gleda ka Olimpijskim igrama 2024. godine.
I najavljuje se da će i na onima 2028. želeti da igra.
I igraće, dok ga noge nose i telo trpi, dok prikuplja energiju iz svoje dece, porodice, tima, navijača, srpskog naroda.
I dok ima dovoljno emocija prema svom sportu.
Dobro je kad plače. Kada ne bude – znaće se da je vreme za kraj. Nadamo se, što kasnije!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala