- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Dobrotvorno veče u Beogradu za freskopisanje nikšićkog manastira

© Sputnik / Lola ĐorđevićUnutrašnjost Bogorodičine crkve
Unutrašnjost Bogorodičine crkve - Sputnik Srbija, 1920, 15.09.2023
Pratite nas
Dobrotvorno veče – predstava „Ne gubi se dobro kad se za dobro daje“, čiji je cilj prikupljanje novca za freskopisanje crkve manastira Svetog Apostola Luke u Župi Nikšićkoj u Crnoj Gori, biće održano u MTS dvorani u Beogradu 18. septembra u 19.30 sati.
Dobrotvorno veče održava se sa blagoslovom patrijarha Porfirija i episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija.
U glumačkom kolažu koji će biti prikazan učestvuju Nebojša Dugalić, Branislav Zeremski, Aleksandar Srećković, Andrej Šepetkovski, Nebojša Ilić, Radivoje Bukvić, Sloboda Mićalović, Ivan Bosiljčić i vokalno-instrumentalni sastav „Fenečki biseri“. Voditelj i narator biće Aleksandar Gajšek.
Manastir Svetog Apostola Luke je nemanjićka zadužbina iz 13. veka (više puta rušena i obnavljana) koja je bila zborno mesto i duhovni stožer srpskog naroda nikšićkog kraja kroz vekove. Pored toga, tu je bio centar pismenosti i prva osnovna škola, zatim prva bolnica u ovome kraju, te mesto u kom su živeli i stvarali mnogi znameniti ljudi svoga vremena, među kojima i Sveti Vasilije Ostroški.
U vreme komunizma, manastir je pretvoren u motel, a oduzeto mu je 100 hektara zemlje. Manastir je obnovljen početkom 1997. godine blagoslovom mitropolita Amfilohija i dolaskom igumanije Efimije sa sedam sestara iz manastira Ćelija Piperska.
Za oslikavanje manastira potrebno je oko 300.000 evra, koji se ne mogu sakupiti samostalnom zaradom monahinja, niti povremenim prilozima vernika, pa je pokrenuta dobrotvorna akcija.
Karta za dobrotvorno veče u MTS dvorani košta 2.600 dinara i može se kupiti na blagajni dvorane na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala