- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Teški višecevni raketni sistem TOS-1A u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Novi neuspešni pokušaj napada na brod Crnomorske flote

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 568. Ukrajinske snage napale su u sredu fabriku u Sevastopolju i brodove Crnomorske flote. Nemačka je isporučila Kijevu još 20 oklopnih vozila „marder“ sa municijom. Ruska vojska vodi aktivnu odbranu uništavajući ukrajinske snage tokom njihove kontraofanzive, izjavio ministar odbrane Sergej Šojgu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:00 14.09.2023
Ruska vojska otkrila je ukrajinsku grupu diverzanata u Kupjanskom pravcu i naterala je u bekstvo, rekao je za Sputnjik borac izviđačke grupe „Noćni lovci“.
„Diverzantska grupa protivnika je brojala do 10 ljudi. Podigli smo dron sa eksplozivom, a kada su krenuli da beže gađali smo i iz artiljerije. Na kraju su ostavili ranjene i pobegli“, rekao je on.
21:15 14.09.2023
Šon Pen - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šon Pen hteo da pretopi Oskare u metke za ukrajinsku vojsku
17:26 14.09.2023
Oružane snage Ukrajine pokušale su bespilotnim plovilima da napadnu raketni brod - lebdelicu Crnomorske flote "Samum", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Brod je uništio plovilo protivnika koje mu se približavalo.
Ovo prvi prvi takav slučaj. Ruska vojska je rano ujutru uništila pet bespilotnih dronova Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru koji su pokušali da napadnu brod "Sergej Kotov".
17:13 14.09.2023
Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin demantovao je saopštenja iz Kijeva da su ukrajinske snage, navodno, zauzele selo Andrejevka kod Artjomovska.
"Izjave ukrajinskih propagandista o zauzimanju Federalnog univerziteta u Andrejevki su samo još jedna laž. U ovom trenutku situacija je sledeća: nastavljaju se žestoke borbe u oblasti Kleščejevke i Andrejevke", naglasio je on.
Pušilin je dodao da su ruske trupe u protekla 24 časa malo popravile svoje položaje u ovoj oblasti.
Vršilac dužnosti lidera DNR je podsetio da je nedavno Kijev saopštio da su zauzeli i sela Opitno u pravcu Avdejevske. Prema njegovim rečima, tada je u to verovala i sama ukrajinska vojska, koja je krenula da utvrđuje položaje i našla se pod vatrom boraca Prvog armijskog korpusa.
17:00 14.09.2023
Slovačka je proterala jednog službenika ruske ambasade u Bratislavi, objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova zemlje.
„Slovačka Republika odlučila je u četvrtak, 14. septembra 2023. da protera radnika Ambasade Ruske Federacije u Slovačkoj Republici“, navodi se u tekstu.
15:39 14.09.2023
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mogao bi da se nađe za istim stolom sa ruskim predstavnicima ako bude pozvan na sastanak Saveta bezbednosti UN sledeće nedelje, piše list Politiko pozivajući se na jednog zapadnog diplomatu.
Prema njegovim informacijama, tokom nedelje na visokom nivou u sedištu UN bi mogao da se održi sastanak Saveta bezbednosti o Ukrajini na kome bi Zelenski mogao da učestvuje. Kako navodi list, na sastanku bi iz Rusije mogao da učestvuje ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji će predvoditi rusku delegaciju na narednom zasedanju Generalne skupštine.
Ranije je saopšteno da je govor Zelenskog na Generalnoj skupštini planiran za prvu polovinu dana 19. septembra.
14:25 14.09.2023
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
RUSIJA
Lavrov: Razmotrićemo sve ozbiljne predloge o Ukrajini
14:04 14.09.2023
NATO ne vidi pretnje vojnih napada iz Rusije i smatra da je pad fragmenata dronova na teritoriju Rumunije slučajan incident, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirčea Džoana.
„Želim da potvrdim da NATO nema informaciju da je reč o napadima na teritoriju NATO-a“, istakao je Džoana.
13:45 14.09.2023
Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije odbile su u pravcu Krasnog Limana napad ukrajinskih snaga, likvidirano je gotovo 55 ukrajinskih vojnika;
Ruska vojska odbila je tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na području Verbovo u Zaporoškoj oblasti;
Oružane snage Rusije u donjeckom pravcu odbile su osam napada ukrajinske vojske na području Andrejevke, Birdiča, Kleščejevke i Pervomajskog;
Ruska vojska je tokom prethodnog dana u zaporoškom pravcu likvidirala gotovo 95 ukrajinskih vojnika;
PVO sredstva Rusije su u toku proteklog dana presrela četiri projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars“, dok su sredstvima elektronske borbe uništena 53 ukrajinska drona. Ruska avijacija uništila je u DNR ukrajinski helikopter Mi-8;
Oružane snage Rusije likvidirale su u hersonskom pravcu gotovo 70 ukrajinskih vojnika i haubicu D-30 ukrajinske vojske;
Oružane snage Ukrajine tokom prethodna 24 časa u donjeckom pravcu izgubile su gotovo 350 ukrajinskih vojnika koji su ubijeni ili ranjeni;
Ukrajinske snage izgubile su tokom prethodnog dana u južnodonjeckom pravcu gotovo 140 ljudi;
Dva skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine uništena su u Harkovskoj oblasti, gubici neprijatelja u kupjanskom pravcu dostigli su gotovo 130 vojnika;
Grupa snaga „Zapad“ odbila je napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine na području Sinjkovke;
Vazduhoplovno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski helikopter Mi-8 na području Krasnog Limana u DNR,
Oružane snage Rusije uništile su u DNR dva komandna punkta 100. brigade teritorijalne odbrane i 15. puka Nacionalne garde Ukrajine.
13:32 14.09.2023
13:17 14.09.2023
Pomorska avijacija Crnomorske flote Rusije otkrila je i uništila ukrajinski bespilotni čamac na Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
12:41 14.09.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski bi sledeće nedelje mogao da se pojavi na sastanku Saveta bezbednosti UN za istim stolom sa predstavnikom Rusije, piše portal „Politiko“, pozivajući se na diplomate.
Kako je rekao visoki zvaničnik ukrajinske vlade, Zelenski se nada da će dobiti podršku drugih zemalja tokom svog govora na Generalnoj skupštini UN, kao i na sastancima sa stranim liderima.
„Ako se sledeće nedelje održi specijalno zasedanje Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, kako očekuju neke diplomate, Zelenski bi mogao da javno iznese svoj stav za istim stolom sa ruskim predstavnikom“, navodi se u tekstu.
Zelenski namerava da u Njujorku dobije podršku za svoj mirovni plan od deset tačaka, kao i da nađe rešenje za prehrambenu krizu.
Generalna skupština UN održaće se od 19. do 26. septembra.
11:46 14.09.2023
U ukrajinskom granatiranju Petrovskog okruga Donjecka oštećen je autobus, dve osobe su ranjene, saopštio je gradonačelnik administrativnog centra DNR Aleksej Kulemzin na svom Telegramu.
Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za zločine Ukrajine prethodno je saopštio da su ukrajinske snage ispalile tri granate kalibra 155 mm na tu oblast.
11:30 14.09.2023
Ukrajina će dobiti 1,25 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država preko povereničkog fonda Svetske banke, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.
„Sredstva će biti iskorišćena za podršku ugroženim slojevima stanovništva, kao i državnim službenicima, nastavnicima, lekarima i radnicima službi za hitno reagovanje“, navodi se u saopštenju.
11:22 14.09.2023
Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izrazio je nadu da će se rešenje za sukob u Ukrajini naći u roku od sedam do osam meseci, prenosi italijanski list „Republika“.
10:00 14.09.2023
Jedna osoba je poginula u ukrajinskom granatiranju pograničnog sela Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.
09:58 14.09.2023
Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata granatirala pogranične oblasti Belgorodske oblasti više od 130 puta, uključujući i grad Šebekino, koji je granatiran 16 puta, a oštećene su zgrade preduzeća, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.
On je dodao da su na Valujski okrug ispaljene dve rakete iz sistema „grad“. U napadu nije bilo povređenih, ali su na dva društvena objekta polupana stakla.
Gladkov je naveo i da su iznad sela Tuljanka sistemi PVO oborili bespilotnu letelicu avionskog tipa.
08:15 14.09.2023
DNR: Kijevske snage svakodnevno kasetnom municijom gađaju Donjeck
Ukrajinske snage svakog dana ispaljuju američke kasetne granate na donjecko gradsko područje, saopštio je savetnik v.d. lidera DNR Jan Gagin.
Prema njegovim rečima, ukrajinske snage već duže vreme koriste kasetnu municiju, uglavnom protiv civilnog stanovništva, gađajući gradove, a posebno Donjeck. On je podsetio da su ranije, na primer, Oružane snage Ukrajine vršile daljinsko miniranje podmunicijom – protivpešadijskim minama „lepestok“.
Gagin je naglasio da kasetna municija predstavlja dvostruku opasnost – podmunicija ne deluje uvek odmah i postaje „nekontrolisana mina koje se često zaglavljuje u krošnjama drveća“.
Od početka specijalne vojne operacije Ukrajina je izgubila oko pola miliona svojih vojnika, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, kada se govori o gubicima ukrajinskih oružanih snaga, podaci o njima mogu da se dobiju iz obaveštajnih podataka koji se dobijaju od izvora u Ukrajini, a postoje i javni izvori.
„Na primer, pre samo nedelju dana… u Ukrajini je jedan od mobilnih operatera (MTS-Ukrajina) postavio video na internetu da oko 400 hiljada korisnika više nikada neće podići slušalicu“, rekao je Gagin.
On je objasnio da se na snimku vide siluete ukrajinskih vojnika koji se više nikada neće služiti telefonom. Pri tome je broj od 400 hiljada podatak samo jednog od nekoliko mobilnih operatera u Ukrajini. Prema Gaginovim rečima, ovaj video odmah je uklonjen, „prema tome, ove brojke su tačne“.
Gagin je napomenuo da ovi podaci ne uzimaju u obzir ranjenike: među njima ima i onih koji će se nakon ranjavanja vratiti u službu i onih koji će biti invalidi i neće moći da se bore.
08:04 14.09.2023
Jedinice grupe snaga „Centar“ sprečile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Torske izbočine u krasnolimanskom pravcu, izjavio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.
Prema njegovim rečima, artiljerija, kao i jurišna i armijska avijacija, pogodile su jedinice 67. mehanizovane brigade i 12. brigade specijalne namene „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u rejonu šumarije Serebrjanski.
U ovom pravcu gubici ukrajinskih snaga iznosili su oko 40 boraca, a uništeno je i jedno ukrajinsko oklopno vozilo, dodao je Savčuk.
On je dodao i da su sistemi PVO grupe oborili dva ukrajinska drona.
07:48 14.09.2023
U kupjanskom pravcu sprečen je pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da napadnu selo Novosjolovsko u LNR, saopštio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala