- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Počelo obavezno testiranje na SMA, uskoro formiranje Uprave za retke bolesti

CC0 / Pixabay / Bebina stopala
Bebina stopala - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Od danas počinje obavezan skrining na spiralnu mišićnu atrofiju (SMA), dok će uskoro biti formirana Uprava za retke bolesti pri Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju, rekla je supruga predsednika Srbije Tamara Vučić na konferenciji "Kering for Rer" posvećenoj retkim bolestima.
Ona je naglasila da je danas vrlo važan dan, jer su donete važne odluke i dodala da država izdvaja značajna sredstva za lečenje retkih bolesti.
"U 2023. godini država je za retke bolesti u budžet za retke bolesti izdvojila 7,2 milijarde dinara. Srbija je već 10 godina uključena u ovu borbu", dodala je ona.
Direktorka Republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radivojević Škodrić rekla je da je obišla dve bebe koje su već testirane na SMA u porodilište na Zvezdari.
"Obišla sam dečaka i devojčicu koji su testirani. Bebe su dobro. Danas idem da obiđem i bebe rođene posle ponoći u Valjevu koje su testirane", rekla je ona.
Ona je istakla da je budžet za retke bolesti 2012. godine bio 130 miliona dinara, dok je sada taj broj 7,2 milijarde dinara.
U Beogradu se održava Međunarodna konferencija posvećena retkim bolestima koja je okupila više od 100 učesnika iz 20 zemalja kako bi razgovarali o značaju retkih bolesti, unapređenju lečenja i povezivanja.
Pogledajte i nedavno gostovanje na Sputnjiku ministarke zdravlja Danice Grujičić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala