- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Žestoko „spinuju“ – ali jedan to radi malo bolje

© AP Photo / Frank Franklin IINovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Koliko se Novak Đoković bori da ispiše istoriju na terenu, tako se mnogi trude da pisanjem ponište njegovu veličinu. Koliko god se on trudio da spin udarcima lomi protivnike i utemelji zvanje najboljeg tenisera u istoriji, jednog od najboljih sportista u istoriji, tako se neki isto bave „spinovanjem“. Ali, onim perfidnijim, prljavijim. Sa penkalom u ruci.
„Ponosan sam što dolazim iz Srbije. Ali, da nisam iz Srbije odavno bih bio dignut u nebesa u sportskom nivou, pogotovo u zapadnom svetu. Ali, dobro, to je sve deo mog životnog putovanja i ja sam zahvalan na tome što dolazim iz Srbije. To mi daje veru i nadu i zbog toga je sve ovo što postižem još slađe i još više me ispunjava, a vi pišite ono što mislite“, jasno i glasno je poručio Đoković.
U toj poruci je odgovorio onima što im paučina pada preko očiju - namerno ili slučajno.
Mora Nole da vraća snažne servise, bekhende i forhende, ali i da se bori sa bočnim vetrovima, vetrovima u prsa i poturanjem klipova u točkove. Svetski tenis je početkom 2000-ih već je našao heroje u vidu Rodžera Federera i Rafaela Nadala, a Nole je tu bio „trinaesto prase“. Nikada nije prihvaćen na pravi način.
Čak i sada, kada ima 24 Grend slema, kada su konačno „legli na rudu“, kada su shvatili da je najbolji u istoriji - a mi smo to odavno znali - na skriven i subliminaran način pokušavaju da relativizuju neizbežno.
U toku Noletove borbe sa Rodžerom i Rafom pokušavali su da istaknu teniske kategorije koje idu na ruku Špancu i Švajcarcu.
Kada su shvatili da će „prešišati“ Federera (dok je Švajcarac još igrao), počela je priča o „lepoti tenisa i eleganciji“, i „umetničkom doživljaju“.
Kada ni to nije pomoglo, napravili su sjajan poduhvat.
Vrhunski spin, u stilu onih najboljih Rafaela Nadala iz forhenda: predstavili su Grend slemove kao jedini kriterijum za odabir najboljeg igrača u istoriji.
Dok je Nole bio na 20 osvojenih Grend slemova (Nadal ih je imao 22, a Federer takođe 20 u tom momentu) na prenosima najvećih turnira pojavljivale su se sheme koje su pokazivale broj osvojenih Grend slemova, a iznad je pisalo:
Trka za najvećeg igrača u istoriji!“.
Kakav spin! Kakva podvala!
Gledajući tako, prema aršinima zapadnog sveta, da je Novak, ne daj Bože, ostao na tih 20 Grend slemova, niko ne bi pomislio da ga nazove najvećim u istoriji! Samo zato što ima dva Grend slema manje od Nadala.
Istina, Grend slemovi jestu najvažnija kategorija, ali – nisu jedina! To prkosi svakoj logici!
U tom momentu bilo je nebitno to što je Novak igrač sa najviše provedenih sedmica na prvom mestu ATP liste, bilo je nebitno što ima bolji međusobni skor i od Nadala i od Federera, bilo je nebitno što je osvojio najviše Mastersa, što je jedini osvojio sve Grend slemove i sve Masterse (i Rafi i Rodžeru nedostaju po dva turnira iz serije 1000). Da ne nabrajamo dalje. Sve je to postalo nebitno.
Gledaju se samo Grend slemovi!
Da je Nole pre 15 godina znao da će se toliki akcenat stavljati na Grend slemove u 2023. godini, zbog toga bi manje igrao manje turnire, trošio dane, mesece i godine da osvaja Masterse (koje sada bukvalno niko me spominje), pa bi verovatno imao nekoliko Grend slemova više nego što sada ima.
Da mu nisu branili da igra u Australiji, da igra na US Openu, da nije bilo one smešne diskvalifikacije u Njujorku – imao bi još više.
Da ne igra na svakom velikom turniru pod zvižducima kao da je gost, a protivnik domaćin – imao bi ih još više.
Ko zna koliko.

Zamene teza

© AP Photo / Kin CheungRodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal
Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Rodžer Federer, Novak Đoković i Rafael Nadal
Da Nole nije imao najviše sedmica na prvom mestu ATP liste – onda bi verovatno to bilo najvažnije.
Srbin se prvo potrudio da zatvori priču oko sedmica, pretekao je Federera (koji je sekao tortu kada je obarao svoj rekord, ali sada je to sve „nebitno“), a onda morao da obori i ženski rekord Štefi Graf (377) i sada ide ka brojci od 400.
Kada je sve to odradio, shvatio je u kom smeru duva vetar. Jednostavno je morao da pretekne i Nadala po broju Grend slemova.
I ne, nije bilo dovoljno ni da se izjednači sa Rafom (opet bi Španca zvali najboljim iako je slabiji od Srbina u svim ostalim kategorijama osim Olimpijskih igara), nije bilo dovoljno ni da ga pretekne za jedan Grend slem više (tada su ga sramežljivo nazvali GOAT-om), ali sada kada ima dve titule više – ni najveći neprijatelji i mrzitelji ne mogu ništa da prigovore.
Prvo je stric Rafaela Nadala, Toni, to javno priznao (ali usput poručio da je Federerov vrhunac bio bolji nego Novakov, naravno), a onda je to uradila i španska renomirana novina Marka (stavljajući u grafiku, naravno, samo broj Grend slemova).
„Veoma je teško odrediti ko je najbolji u istoriji, ali morate se odlučiti za Đokovića jer titule govore u njegovu korist. Iako lično mislim da je Rodžer Federer povremeno uspevao da igra tenis na višem nivou od Novaka, realnost je da u svetu sporta brojevi ne lažu, a oni govore da je Đoković bez dileme najbolji ikada“, istakao je legendarni Španac Toni Nadal.
Eto, sada ima dva Grend slema više od Nadala. A razlika će se narednih godina, jasno je to svima, samo povećavati.
Možda ovde možemo da citiramo Matsa Vilandera kako je Novak „najbolji ikada“, ali da nije „najveći“.Dok se britanski mediji, uprkos 24 Grend slem titule, pitaju da li je trka za najvećeg gotova?!
Šta reći?

Efekat Karlosa Alkarasa i značaj konkurencije

© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković i Karlos Alkaras finale Vimbldona
Novak Đoković i Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Novak Đoković i Karlos Alkaras finale Vimbldona
Nekako se sve glasnije potenciranje broja osvojenih Grend slemova (kao da drugi turniri ne postoje - i, zašto se uopšte i igraju?), poklopilo sa padom Federera i Nadala, ali i usponom omiljene nove zvezde Karlosa Alkarasa.
Pošto su shvatili da Federer i Nadal nemaju šanse, pokušali su sa pričom o Grend slemovima kako bi čuvenoj duetu „produžili aktuelnost i vek“, ali je to zapravo i kategorija koju bi neko u budućnosti mogao prevaziđe.
Na primer, kada bi se pojavila neka nova mlada zvezda, koja će biti toliko nadmoćna u odnosu na buduću, očigledno slabiju konkurenciju, postojala bi šansa da će u budućnosti stići do Novakove brojke. Možda ih i prestići.
Ko bi to mogao da bude, šta mislite?
Mešanje muškog i ženskog tenisa
Dok Alkaras i ne počne da osvaja Grend slemove u nizu (verovatno kada se Đoković penzioniše, jelte), vade podatke iz istorije. I mešaju ono što se ne meša.
Sada odjednom Đoković mora da juri Štefi Graf po broju sedmica na prvom mestu i Margaret Kort koja je osvojila 24 Grend slema.
Koliko god ženski tenis imao nestvarne šampionke, koje su decenijama plenile fantastičnom igrom, porediti Margaret Kort i Novaka Đokovića je u najmanju ruku neumesno.
Da li bi ona bila sposobna da mu uzme danas jedan gem, veliko je pitanje. Najverovatnije da ne bi.
A, na zvaničnom sajtu Australijan opena stoji sledeće:
„Šampion US Opena Novak Đoković nema premca kada su u pitanju STATISTIČKA dostignuća. Đoković sada ima 24 Grend slema, više nego bilo koji igrač iz Open ere. Odvojio se od Serene Vilijams, koja je osvojila 23, i izjednačio sa Margaret Kort, koja drži rekord svih vremena - sa 24, a osvojila ih je igrajući u amaterskoj i u profesionalnoj eri. Đoković je tako sebi dao šansu da sa još jednim Grend slemom, možda u Australiji, dođe do rekorda svih vremena“.
Šta reći, šta dodati na ovo...

Šta je po Novakovom mišljenju najvažnije u trci za najboljeg u istoriji?

© AP Photo / John MinchilloNovak Đoković Ben Šelton US Open
Novak Đoković Ben Šelton US Open - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Novak Đoković Ben Šelton US Open
Kako Đoković gleda na ovu trku vezanu za najboljeg tenisera sveta?
Prvo – previše je skroman da bi prihvatio naziv GOAT. Barem javno.
Drugo – po njemu su najvažnije dve kategorije, koje su neodvojive i, što je mnogo važno, podjednako bitne: Broj Grend slemova, ali i broj sedmica na prvom mestu ATP liste.
„Po mom mišljenju, a mislim da će se većina usaglasiti, postoje dve stvari koje se izdvajaju kao najveća dostignuća u našem sportu: ko je osvojio najviše Slemova i ko je najduže bio na mestu broj 1 ATP liste. Mislim da je teško reći šta je od toga meni važnije. U ovom momentu se svakako više bavim Slemovima jer sam već oborio rekord vezan za sedmice na prvom mestu liste“, rekao je Đoković posle osvajanja US Opena i dodatno objasnio da pored Grend slemova, u najmanju ruku, treba uzeti i broj sedmica na prvom mestu.
Dodaćemo pored toga i čitav niz rekorda, na Mastersima, Završnim turnirima, međusobni skor protiv najvećih rivala i ostala dostignuća.
Kada je Novak Đoković iz Srbije u pitanju, mora da osvoji sve, očigledno.
Mada ni to "spinerima" ne bi bilo dovoljno.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
SPORT
Španci priznali, Toni Nadal priznao: Novak je najveći u istoriji!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala