- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Evropska centralna banka ponovo podigla kamatne stope i iznela sumorne prognoze

© AFP 2023 / Daniel ROLANDZnak evra
Znak evra  - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Evropska centralna banka podigla je ponovo kamatne stope za 25 baznih poena na rekordnih četiri odsto i navela da će takav potez doneti znatan doprinos stavljanju inflacije pod kontrolu.
Upravni odbor je odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena i prema tome kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja i kamatne stope na graničnu kreditnu liniju i depozitnu liniju biće povećane na 4,50 odsto, 4,75 odsto i 4,00 odsto respektivno, od 20. septembra 2023. godine.

Pala vrednost evra, obveznice porasle

Iz centralne banke je saopšteno da će troškove pozajmljivanja postaviti na „dovoljno restriktivne nivoe koliko god bude potrebno“.
Nakon te odluke, kako prenosi Blumberg, pala je vrednost evra, a obveznice su porasle.
Ekonomisti smatraju da je ovo najverovatnije vrhunac u najagresivnijem ciklusu monetarnog pooštravanja do sada. ECB je navela u saopštenju da inflacija nastavlja da opada, ali se i dalje očekuje da će predugo ostati previsoka.
Kako je navedeno, upravni odbor je odlučan da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od dva odsto i zato je danas odlučio da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena.
„Današnje povećanje stope odražava procenu Upravnog odbora o izgledima za inflaciju u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike inflacije i monetarne politike. Septembarske makroekonomske projekcije stručnjaka ECB za evrozonu predviđaju prosečnu inflaciju od 5,6 odsto u 2023. godini, 3,2 odsto u 2024. i 2,1 odsto u 2025. Ovo je revizija naviše za 2023. i 2024. i revizija naniže za 2025. godinu“, navodi ECB.
Revizija naviše za 2023. i 2024. godinu uglavnom je odraz očekivanih viših cena energije.
Osnovni pritisci na cene ostaju visoki, iako je većina indikatora počela da popušta.

Blago smanjena projektovana inflacija

Stručnjaci ECB su blago smanjili projektovanu inflaciju, isključujući energiju i hranu, na prosečno 5,1 odsto u 2023, 2,9 odsto u 2024. i 2,2 odsto u 2025. Prošla povećanja kamatnih stopa i dalje imaju snažan uticaj.
Uslovi finansiranja su se dodatno pooštrili i sve više guše tražnju, što je važan faktor u vraćanju inflacije na cilj, kažu u ECB. Sa sve većim uticajem ovog zaoštravanja na domaću tražnju i slabljenjem međunarodnog trgovinskog okruženja, stručnjaci ECB su značajno snizili svoje projekcije ekonomskog rasta. Oni sada očekuju da će se ekonomija evrozone povećati za 0,7 odsto u 2023, 1,0 odsto u 2024. i 1,5 odsto u 2025. godini.
Na osnovu svoje trenutne procene, Upravni odbor smatra da su ključne kamatne stope ECB dostigle nivoe koji će, ako se održavaju dovoljno dugo, značajno doprineti blagovremenom vraćanju inflacije na cilj, preneo je Tanjug.
Buduće odluke Upravnog odbora će obezbediti da ključne kamatne stope ECB budu postavljene na dovoljno restriktivnim nivoima koliko god bude potrebno.
Upravni odbor će nastaviti, kako je navedeno, da sledi pristup koji zavisi od podataka u određivanju odgovarajućeg nivoa i trajanja ograničenja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala