- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Bemus od 8. do 22. oktobra: Glavne zvezde Boris Berezovski i Najdžel Kenedi

© Sputnik / Dejan SimićKoncert Borisa Berezovskog na "Kustendorf klasiku"
Koncert Borisa Berezovskog na Kustendorf klasiku - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) biće održane od 8. do 22. oktobra, a kao glavne zvezde najavljeni su omiljeni ruski pijanista Boris Berezovski i slavni britanski violinista Najdžel Kenedi koji će održati dva koncerta.
Festival otvara gala koncert posvećen stotoj godišnjici rođenja slavne operske dive Marije Kalas. U Narodnom pozorištu u Beogradu najlepše operske arije i duete izvešće grčki sopran Vasiliki Karajani i italijanski tenor Andrea Kare, pod upravom dirigenta Dijana Čobanova.
Najdžel Kenedi nakon pet godina ponovo će se družiti sa beogradskom publikom, ovoga puta sa programom koji je u celosti posvećen koncertantnoj muzici Johana Sebastijana Baha. Koncerte će održati 21. i 22. oktobra u Kolarčevoj zadužbini.
Omiljeni ruski pijanista Boris Berezovski prirediće 16. oktobra u Kolarčevoj zadužbini resital kojim će, između ostalog, obeležiti i stotu godišnjicu rođenja Sergeja Rahmanjinova, a na koncertnom podijumu će mu se kao gosti pridružitičlanovi grupe „Bluz doktors“.
Priznati violinista Roman Simović nastupiće 11. oktobra u Kolarčevoj zadužbini sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom na koncertu posvećenom muzici Dmitrija Šostakoviča.
Ovim koncertom dirigovaće umetnički direktor Bemusa Bojan Suđić, baš kao i koncertom Simfonijskog orkestra i Hora RTS 14. oktobra, na kome se izvodi Verdijev „Rekvijem“.
Kao solisti u ovom remek-delu romantizma nastupiće sopran Sonja Šarić, mecosopran Deniz Uzun, tenor Mario Bag i bas Goran Jurić.
Drugi koncert Simfonijskog orkestra RTS, pod upravom dirigenta Premila Petrovića, 20. oktobra u Kolarčevoj zadužbini takođe je posvećen romantičarskoj muzici, uz učešće violiniste Stanka Madića kao soliste u Bramsovom koncertu u De-duru.
Zagrebački solisti pod umetničkim vođastvom violiniste Sretena Krstića nastupiće 17. oktobra, a program 55. Bemusa dopuniće koncerti kamerne i izvorne muzike, kao i autorsko veče kompozitora Ivana Jevtića.
Prodaja ulaznica za sve programe počinje 15. septembra.
Emir Kusturica i Boris Berezovski - Sputnik Srbija, 1920, 04.11.2022
Podkast
Kusturica i Berezovski: Kad Zapadni čovek zaćuti od straha
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala