- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Tandem srpskih heroja iz senke na listi najboljih: „Jedan opasan – drugi impresivan“

© FOTO: FIBANikola Jović
Nikola Jović - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Pratite nas
Od reprzentacije Srbije se pred početak Svetskog prvenstva nije očekivalo mnogo, ali upravo je takav stav Orlovima ostavio prostora da se pokažu u najboljem svetlu. Pored igrača za koje se znalo da će odigrati maestralno poput Bogdana Bogdanovića, u srpskom timu bar prema mišljenju FIBA najviše su iznenadili Aleksa Avramović i Nikola Jović.
Iz utakmice u utakmice talenat Nikole Jovića postajao je sve kristalnija slike, a greške koje je pravio u već odmakloj fazi samo su ukazivale na to da je pred njim tek velika karijera jer je još uvek spreman da uči.
Pritisak je znao da sputa mladog Jovića u nekim trenucima, ali bilo je i onih kada ga nije bilo birga ko je ispred njega, ko ga čuva i slično i igrao je kako bi on rekao u šali kao da je „veteran“ u reprezentaciji.
Upravo zbog takvog pristupa i raskošnog talenta Jović se našao na FIBA listi 13 košarkaša koji su se najviše istakli na Mundobasketu.
„Nikola Jović možda je samo za jedan odličan nastup bio daleko od ozbiljnog ugrožavanja Gidija, koji je dobio nagradu za Zvezdu u usponu. Iskusni trener Svetislav Pešić nije sumnjao u Jovića, poverio mu je startnu ulogu, što je 20-godišnjak iskoristio za prosek od 10,1 poen po utakmici i fantastične šuteve. Njegovih 25 poena uz procenat šuta iz igre 9/9 protiv Južnog Sudana bio je odličan primer koliko opasnog šutera Srbija ima u svojim kartama u godinama koje dolaze“, piše u tekstu FIBA.
Uz Jovića na toj listi nalazi se i Aleksa Avramović. Znali su navijači da od njega mogu da očekuju da ostavi srce na terenu, ali da će toliko motivisano odigrati svaku utakmicu malo ko je mogao da potpiše.
Najviše se srpski bek istakao protiv Kanade kada je krao lopte Šaju Gildžisu Aleksanderu.
„Avramovićevo ime je možda najglasnije odjeknulo nakon što je u džep stavio Šaja Gildžisa-Aleksandra i Bareta u situacijama jedan na jedan u polufinalu, ali je on bio stalna opcija Srbije od prve utakmice turnira. Imajući to u vidu, ima nečeg lepog u tome što Avramović u proseku postiže 11,3 poena po utakmici, a ipak je njegova odbrana deo igre koji je privukao najveću pažnju. Sve to je završeno sa važnim 21 poenom u finalu (16 u četvrtoj četvrtini) koji je Srbija na kraju izgubila u neizvesnoj završnici. Ali samo zbog njega je na kraju došlo do dramatičnog završetka. Impresivan“, piše FIBA o Aleksi.
Pored dvojice srpkih košarkaša našli su se i: Arturs Žagars i Andrejes Gražulis iz Letonije, Karlik Džons iz Južnog Sudana, Brazilac Jago Santos, Džoš Gidi koji igra za Australiju, Tremont Voters iz Portorika, Dominikanac Andres Felis, Juki Kavamura iz Japana, Rokas Jokubaitis iz Litvanije, Andreas Obst iz Nemačke, kao i Ronde Holis Džeferson, reprezentativac Jordana.
Aleksa Avramović KK Partizan - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Mundobasket 2023
Čačak dočekao svoje heroje: „Volim vas sve, slava Bogu!“ /video/
Luka Dončić - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
SPORT
Dončić ne zaboravlja Srbiju i Kosmet – pevao je „Vidovdan“ uz tri prsta u Manili /video/
Košarkaši Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2023
Mundobasket 2023
Dokaz sistema – Srbija zabeležila najbolji rezultat od 1994. godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala