- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Poseta u važnom trenutku“: Putin i Kim Džong Un na kosmodromu „Vostočni“, održan sastanak delegacija

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un na kosmodromu "Vostočni"
Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un na kosmodromu Vostočni - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Na kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti Rusije održan je sastanak u proširenom sastavu predsednika Rusije Vladimira Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong Una.
Razgovor je održan u sali za sastanke na prvom spratu inženjerske zgrade tehničkog kompleksa kosmičkog raketnog kompleksa „Sojuz 2“. U pregovorima su učestvovali članovi delegacija dveju zemalja.
„Poštovani predsedavajući, veoma mi je drago da Vas ponovo vidim i ugostim ovog puta na kosmodromu ‘Vostočni’“, rekao je Putin otvarajući sastanak.

„Ponosni smo kako se razvija kosmička industrija u Rusiji“, istakao je Putin i dodao da sa severnokorejskim kolegom treba da razgovara o ekonomskoj saradnji i humanitarnim pitanjima, kao i o situaciji u regionu.

On je zahvalio Kim Džong Unu što je došao u Rusiju.
„Podsetiću da je upravo naša zemlja prva priznala suverenu državu Severnu Koreju“, dodao je Putin.
Sa svoje strane, Kim Džong Un je zahvalio na pozivu u Rusiju.
„Poseta se dešava u veoma važnom trenutku“, rekao je Kim i dodao da su za Pjongjang prioritet odnosi sa Rusijom.
Prema njegovim rečima, Severna Koreja želi dalje da razvija odnose sa Rusijom.
„Severna Koreja će uvek biti uz Rusiju u borbi protiv imperijalizma. Uveren sam da će susret podići naše odnose na novi nivo“, istakao je Kim.
On je dodao da Pjongjang podržava specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i rekao da se Rusija podigla na svetu borbu za zaštitu svoje bezbednosti.
Prema njegovim rečima, Pjongjang podržava sve odluke ruskog predsednika i ruske vlade.
Na sastanku učestvuju zamenici premijera Rusije Marat Husnulin i Aleksej Overčuk, ministar industrije Rusije Denis Manturov, kao i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, ministar odbrane Sergej Šojgu i ministar saobraćaja Vitalij Saveljev.
Putin je prethodno dočekao severnokorejskog lidera na glavnom ulazu u zgradu za montažu i testiranje lansirnih raketa kosmodroma. Šefovi država nakon toga su obišli kosmodrom „Vostočni“.
Nakon dolaska Kim Džong Un zahvalio je Putinu na pozivu da poseti Rusiju.
„Veoma mi je drago što vas vidim. Tim pre što su bili događaji kao što je 75 godina osnivanja Republike (Severne Koreje), 70. godišnjica pobede u Drugom svetskom ratu, 75 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa“, rekao je Putin.
Ruski lider pozvao je severnokorejskog kolegu da sa njim obiđe kosmodrom.
Odgovarajući na pitanje novinara da li će Moskva pomoći Pjongjangu u izgradnji svemirskih satelita, Putin je odgovorio da su on i lider Severne Koreje zbog toga došli na kosmodrom.

„Zato smo došli ovde. Lider Severne Koreje pokazuje veliko interesovanje za raketnu tehniku. Oni pokušavaju da se kosmički razvijaju“, rekao je Putin novinarima, napominjući da će severnokorejskoj delegaciji biti pokazani novi objekti.

Na pitanje da li će se na pregovorima razgovarati o vojno-tehničkoj saradnji, Putin je odgovorio da će se razgovarati o svim temama.
„Ima vremena“, dodao je ruski lider.
On je podsetio da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno posetio Severnu Koreju i da je tamo bio dobro primljen.
Dvojica lidera obišla su izgradnju lansirne rampe raketnog kompleksa „Angara“. Radovi na izgradnji lansirnog kompleksa počeli su 31. maja 2019. godine, a trenutno se njegova izgradnja privodi kraju.
Takođe su posetili lansirnu rampu namenjenu lansiranju raketa porodice „Sojuz 2“.
Kim se tokom obilaska kosmodroma potpisao u knjizi počasnih gostiju.
„Slava Rusiji, koja je dala prve istraživače kosmosa. Biće besmrtna“, napisao je Kim Džong Un.
Putin je doputovao iz Vladivostoka gde je učestvovao na Istočnom ekonomskom forumu.
Ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio da će među temama o kojima će se razgovarati biti bilateralni odnosi i razmena mišljenja o međunarodnim poslovima, a takođe i o „saradnji u osetljivim oblastima“. U pregovorima učestvuje i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Severnokorejski lider stigao je u utorak vozom na Daleki istok Rusije. Kako je prenela Centralna novinska agencija Severne Koreje, Kim Džong Una prate ministar spoljnih poslova zemlje Čoe Son Hi, načelnik odeljenja za vojnu administraciju Centralnog komiteta Radničke partije Park Čong Čon , zamenik načelnika Centralnog vojnog komiteta Li Bjung Čol i drugi visoki zvaničnici i vojna lica.
Ovo je prva poseta inostranstvu Kim Džong Una ove godine i njegova druga poseta Rusiji. Prošli put on je posetio Rusiju 2019. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala