- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Đokovićevo „pecanje mrtve ribe“ - po receptu teniske majke

© Foto : Screenshot/Youtube@Agape - Aleksandar GajšekJelena Genčić i Novak Đoković
Jelena Genčić i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
U poslednjih nekoliko godina Novak Đoković mnogo je unapredio svoj servis, a sa njim i igru na mreži koja nije bila njegovo zaštitno obeležje. Taj stil igre je odavno predvidela legendarna Jelena Genčić, Novakova „teniska majka“, pre čak 11 godina.
Kada je Novak Đoković 2021. godine u finalu US Opena protiv Danila Medvedeva posle svakog trećeg-četvrtog poena igrao servis-volej, to mu nije donelo mnogo. Izgubio je od Rusa u tri seta iako je te godine igrao neverovatan tenis. Danil je pao na zemlju i slavio pobedu „kao mrtva riba“ imitirajući scenu iz igrice, a dve godine kasnije Novak je tu mrtvu ribu upecao.
Dve godine kasnije srpski i ruski as ponovo su se našli u finalu US Opena, a Novak ni ovoga puta nije odustajao od sevis –voleja, međutim ovoga puta se ispaltilo. Prvi reket sveta mnogo je unapredio svoju igru na mreži, a dobar servis osiguerava mu i da mu kratki poeni polaze za rukom.
Zanimljivo je da je srpski as za servis-volej igrom posegao u ključnim i prelomnim trenucima. Posebno se istakao poen u jedanaestom gemu na set loptu za Medvedeva. Novak je poslao odličan servis, a potom hrbaro izašao na mrežu i sa dva voleja osvojio poen, odnosno spasao set koji je kasnije i osvojio.
Posle tog poena skoncentrisani Đoković nasmejao se kao da mu je i samom drago što su mu ovi udarci pošli za rukom kada su mu bili najpotrebniji,međutim osmeh je možda bio upućen i jednoj dami.
Pre punih 11 godina pokojna Jelena Genčić, žena koja je otkrila Novakov talenat zajedno sa najboljim teniserom sveta je u emisiji „Agape“, govorila o servisu, volejima, evoluciji igre, tome kako je bilo kada je Novak bio mnogo mlađi...
„Jao, bre, Jeco, meni je volej kao minsko polje. Nekako ne mogu da se naviknem da izađem. Nije mi bilo? Znam, kao dete nisam imao sumnje u svoje voleje, nisam imao strah da izađem na volej i da završim poen, ali potenciramo to na treninzima, trudimo se da napredujemo i savladamo i taj stil igre, kako bih imao više izbora, kako bih sačuvao više energije“, pričao je Đoković pre više od jedne decenije.
Upravo je taj stil bio onaj koji je Jelena želala da usadi Đokoviću.
„Tačno, tačno! I sačuvao više energije i, što je najbitnije, da smanjiš trajanje poena. Ja gledam, vaši mečevi su po tri, četiri, pet sati... To je...“., pričala je Genčićeva.
Još tada je dama koja je prepoznala najvećeg svih vremena najavljivala da će se servis-volej vratiti u velikom stilu.
„To je naša tajna. Koji će tenis da se igra danas? Servis-volej!“, pričala je svojevremeno Genčićeva, osoba za koju je Novak rekao da je bila njegova „teniska majka“.
Srpski as nije verovao.
„Vratiće se servis-volej?“, nije zvučao previše ubeđeno Novak, ali Genčićeva nije posustajala, „Naravno!“.
„Moram malo više onda da vežbam servis, Jeco. Nisam ja to znao, nisam se dobro pripremio za tu tenisku revoluciju. Uglavnom sam iza osnovne linije. Ugodno se osećam tamo...“, uz smeh je pričao Đoković.
Posle 11 godina Novak deluje kao da i dalje upija svaki savet koji je dobio od čuvene Jelene Genčić. Iako ona više nije živa, njene reči itekako su ostale žive. Novak je međutim još tada rekao Jeleni da će se n držati kombinovanja igre sa osnovne linije i voleja.
„Ja mislim da je kombinacija najbolja“, rekao je Novak tada.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
SPORT
Španci priznali, Toni Nadal priznao: Novak je najveći u istoriji!
Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
RUSIJA
Dmitrij Medvedev demantuje da je igrao sa Novakom Đokovićem
Najbolji teniser sveta Novak Đoković, Srbija open - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
SPORT
Đoković pokorio Njujork – pa se sprema za srpske boje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala