- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Otrežnjenje Amerike: Napali svog, „ludi Srbin“ im očitao lekciju, a Grk potvrdio: „Prozivke? Briga me“

© AP Photo / Darko VojinovicGreg Popovič i Žarko Paspalj
Greg Popovič i Žarko Paspalj - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Noa Lajls, američki atletičar, našao se na žestokom udaru tamošnje javnosti jer je konstatovao očigledno – osvajač košarkaške NBA lige se ne može nazivati svetskim šampionom, što je tendencija. Sve to je pre 13 godina rekao i Greg Popovič, a sada se u tom mišljenju pridružio i Janis Adetokumbo.
Lajls se našao na udaru posle osvajanja zlatne medalje u trčanju na 100 i 200 metara na Svetskom prvenstvu.
„Pogađa me to što moram da gledam NBA finale i da vidim naziv 'šampion sveta'. Šampion čega? Amerike? Ne shvatite me pogrešno, ja volim Ameriku, ali to nije svet“, naveo je tada Lajls.
I shvaćen je pogrešno, obrušili su se i znani i neznani, a to nisu smeli da urade 2010. godine kada je isto mišljenje izneo Greg Popovič, jedan od najlegendarnijih košarkaških trenera svih vremena, srpskih korena.
„Verujem da je sada Španija šampion sveta. Amerika je olimpijski prvak. Lejkersi su šampioni NBA lige. Nema smisla da šampion NBA lige sebe naziva šampionom sveta. Ne sećam se da je iko igrao van granica da bi mogao da dobije taj naslov. Zar to nije istina? Čekam da mi neko kaže da li sam nešto tu propustio. Da, postoji tim iz Kanade, ali je svet veći od Severne Amerike. Znam da arogantni Amerikanci ne žele da odgovore ostatku sveta, ali neke stvari jednostavno nisu tačne. Tamo postoji mnogo veći svet“, naveo je Popovič.
On je negodovao i kada je njegova ekipa San Antonio Sparsa postala prvak NBA lige.
„Zašto ne bismo bili samo šampioni NBA lige? To smo! Mi smo šampioni NBA lige. Zar to nije dovoljno?“, naveo je tada Popovič.
U diskusiju se uključio i Janis Adetokumbo, reprezentativac Grčke, koji se pre svega osvrnuo na slučaj Noe Lajlsa.
„Lajls je dobio toliko kritika samo zato što je rekao ono što je očigledno. Mislim da se ni u jednom drugom sportu ne možete tek tako nazvati svetskim šampionima. U fudbalu koji je mnogo popularniji od košarke i Ligi šampiona koja je mnogo popularnija od NBA, osvajač ne naziva sebe svetskim prvakom“, rekao je Adetokumbo u podkastu 48 minuta.
Grčki košarkaš je ponovio da se složio sa američkim atletičarom.
„Moraš da pobediš sve na svetu da bi bio šampion sveta. Znam da je NBA liga najjača na svetu i da u njoj možete videti talenat koji ne postoji nigde drugo. Čak ne postoji neko takmičenje ni blizu toga. Ali ne možeš biti šampion sveta samo zato što si šampion lige. Morate da poštujete one timove koji su šampioni Evrolige, Grčke, Španije i Francuske“, naveo je Adetokumbo.
Nemačka je osvojila titulu svetskog šampiona na SP, pošto je u nedelju u finalu savladala Srbiju 83:77.
„Nemci su osvojili SP. Oni mogu da kažu da su svetski šampioni. Pobedili su Amerikance u polufinalu. Onda su otišli u finale i pobedili Srbiju. S pravom mogu da kažu da su svetski šampioni. Verujem da ću i ja dobiti neke prozivke zbog ovoga što pričam, ali baš me briga. Potpuno se slažem sa Lajlsom. On je najbolji u Americi ali isto tako je došao da se takmiči sa najboljima na svetu i pobedio ih“, zaključio je Adekotumbo, koji je zbog povrede propustio ovogodišnje SP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala