- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Republika Srpska sposobna i spremna da brani svoj integritet i Ustav

© Tanjug / FOTO SRNA/BORISLAV ZDRINJAMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Srpska je sposobna i spremna da brani svoj integritet i Ustav, rekao je predsednik Srpske Milorad Dodik nakon sastanka sa predstavnicima institucija Republike Srpske, liderima stranaka i srpskim predstavnicima u institucijama BiH.
Na sastanku je, kako prenosi RTRS, potvrđeno potpuno jedinstvo.
„Potpuno odbacujemo optužnicu koja je potvrđena protiv predsednika Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića“, rekao je Dodik.
Na sastanku smo, kaže Dodik, ponovili da Šmit nije legelan visoki predstavnik, kao i da odbacujemo svaku njegovu aktivnost po bilo kom pitanju.
„Smatramo da treba na dnevni red staviti sve nametnute zakone visokih predstavnika“, poručio je Dodik.
Ustavni sud je, kaže Dodik, po pitanju imovine bio politički instrumentalizovan i oni odbijaju takve odluke.

On je poručio da ukoliko Šmit nametne zakon o imovini, održaće se sednica Narodne skupštine i odmah nakon toga proglasiti nezavisni status Republike Srpske.

„Saglasni smo da je nekorisno, politički štetno i da je nepotrebno da se održavaju sastanci sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD, što uključuje ambasadore, kao i sa Šmitom i osobljem OHR“, rekao je Dodik.
Naglasio je da je na sastanku dogovoreno da se u narednih nekoliko dana o donesenim zaključcima obaveste strukture Ujedinjenih nacija, EU i zemlje prijatelji Srpske.
Dodik je takođe istakao da je bezbednosna situacija stabilna i da će ostati takva.
O složenoj situaciji u BiH u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ govorili su srpski istoričar i univerzitetski profesor dr Čedomir Antić i naučni saradnik na Institutu za političke studije dr Aleksandar Lukić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala