- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dirigent Rade Pejčić za Sputnjik: Saradnja sa muzičarima je najvažnija za uživanje u umetnosti /video/

© Sputnik / Dejan SimićRade Pejčić dirigent i orkestar Ministarstva odbrane "Stanislav Binički"
Rade Pejčić dirigent i orkestar Ministarstva odbrane Stanislav Binički - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
U radu, u bilo kojoj struci, posebnu pažnju treba posvetiti odnosu sa ljudima, tako je i u saradnji dirigenta i muzičara, jer jedino tada možemo svi da uživamo u apsolutnoj umetnosti, rekao je dirigent Rade Pejčić u intervjuu za Sputnjik.
Rade Pejčić je radio kao asistent dirigenta u Simfonijskom orkestru i Horu RTB, Niškom simfonijskom orkestru, a od 2006. godine radi kao dirigent i umetnički vođa Beogradskog kamernog orkestra „Ljubica Marić“.
Nastupao je sa Simfonijskim orkestrom RTB, Simfonijskim orkestom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, solistima Beogradske filharmonije, Niškim simfonijskim orkestrom, Kamernim orkestrom „Amoroso“ iz Leskovca, Kamernim orkestrom „Gudači Svetog Đorđa“, Simfonijskim orkestrom Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.
Na festival „Kustendorf klasik“ je došao kao dirigent ispred ansambla „Stanislav Binički“ ali je ujedno i podrška violončelisti, sinu Petru na konceru. Naglašava da se njihova saradnja godinama razvijala i da nije jednostavno da se od porodično-rodbinskih odnosa, odnosa otac-sin fokusiraju na profesionalan odnos.
Odgovarajući na pitanje da li je teško u ovim vremenim odgajati porodicu rekao je:
„Mislim da nije teško jer je porodica ljubav, tu je smisao, tu je sadržaj, tu je sve i sve potiče iz porodice. Potrebno je da svi na pravi način sagledaju porodicu i vrednosti koje ona nosi, onda možemo da krenemo nekim boljim putem“.
Komentarišući talenat kod dece, pre svega kod sina violončeliste Petra, navodi da bez discipline, ozbiljnog i konstantnog rada nema uspeha.
Naglasio je da je odrastao na ruskoj muzici:
„Birajući program nisam doživljavao kao da biram posebno ruski program, jer je to program koji se inače izvodi. Ja lično osećam veliku naklonost prema ruskoj kulturi i muzici i ne mogu drugačije da gledam na to“.
© Sputnik / Dejan SimićRade Pejčić dirigent, intervju za Sputnjik
Rade Pejčić dirigent, intervju za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2023
Rade Pejčić dirigent, intervju za Sputnjik
Dodao je da se veliki broj naših muzičara školovao u Rusiji u kojoj je pedagoški rad mnogo strožiji i da sada to iskustvo prenose na naše đake.
Na temu veštačke inteligencije u muzici je naveo da ona ne može u muzici da preovlada niti u drugim umetnostima. Smatra da je u radu, u bilo kojoj struci, posebnu pažnju potrebno posvetiti odnosu sa ljudima:
„Svi muzičari koji sede ispred mene kao dirigenta su se dugo školovali i jako je važno da sa svakim ansamblom napravim dobar odnos. Mislim da od toga zavisi, uprkos idejama i viziji, do koje ćemo mere preći onu granicu kada svi uživamo u apsolutnoj umetnosti“.
Savetujući mlade muzičare i uopšte umetnike, citirao je sina Petra: „Budite istrajni, isplati će se“ i naveo da je to esencija svega, jer jedino ljubav i istrajnost mogu da dovedu do cilja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala