- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Dani Danila Lazovića od 18. do 23. septembra u Priboju

© Foto : Printscreen/Youtube/RTSDanilo Lazović
Danilo Lazović - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Pozorišni festival „Dani Danila Lazovića“ biće održan od 18. do 23. septembra u Priboju.
Direktor festivala glumac Milorad Damjanović kaže da je sve počelo pre jednu deceniju kada grupa entizijasta odlučila da napravi festival koji slavi ime barda našeg glumišt:
„Pred nama su bili mnogi izazovi, međutim uspeli smo da se pozicioniramo na kulturnoj mapi naše zemlje i regiona kao značajan i nezaobilazan festival kojim pokazujemo da ne zaboravljamo svoje velikane“.
Festival „Dani Danila Lazovića“, prema njegovim rečima, pruža studentima glume priliku da se nadmeću u govorenju poezije i osvoje, u većini slučajeva, svoju prvu važnu nagradu, neguje kulturu lepo kazane reči i na delu pokazuje koliko je važna decentralizacija u kulturi.

Naših deset godina

Ovogodišnji slogan festivala je „Naših deset godina“ i prvi put će biti održan i predfestivalski program 18. i 19. septembra za kada su najavljene stand ap komedija „Koma“ glumca Ivana Tomića i predstava „Smrt čoveka na Balkanu“ po tekstu i u režiji Miroslava Momčilovića, u produkciji Narodnog pozorišta Kikinda.
Zvanični program počinje 20. septembra otvarenjem izložbe „Naših deset godina“ kustosa Slobodanke Klačar u Galeriji „Nadežda Nada Vitorović“ u Zavičajnom muzeju Priboj, nakon čega je planiran koncert pijaniste Stefana Đokovića „Sa Mocartom na krilima muzike“.
Sledećeg dana 21.septembra u Zavičajnom muzeju Priboj Nebojša Đorđević i Dragana Obradović izvešće duodramu „Što se bore misli moje“ (Pozorište Slavija, Beograd) prema tekstu Zlate Tipold, a na programu je predstava „Čekaonica“ Borisa Liješevića (Atelje 212).

Reč dve o Danilu

U okviru programa „Reč dve o Danilu“ 22. septembra o značajnom srpskom glumcu govoriće Vojin Ćetković, Jelena Novaković, Mihailo Laptošević, Pavle Joksimović, Nataša Radovanović, i drugi.
Iste večeri biće izvedena monodrama „Knjiga o Milutinu“ prema istoimenom književnom delu Danka Popovića, u izvođenju Nenada Jezdića i režiji Egona Savina (Zvezdara teatar)
Poslednjeg dana, 23. septembra, ispred Doma kulture „Pivo Karamatijević“ biće održan koncert sastava „Two Souls“ sa gostima uz svečani defile gostiju i svih učesnika.
Tada je planirano i takmičarsko veče za studente glume u recitovanju poezije, a žiri čine: glumci Vojin Ćetković i Petar Božović, profesor dr Radovan Knežević (FDU), radio novinar, recitator i pisac Ratomir Damjanović i Damir Mahmutović docent naAkademijidramskih umetnosti u Tuzli.
Danilo Lazović (1951-2006) bio je veoma popularan pozorišni, filmski i televizijski glumac, koji je gimnaziju završio upravo u Priboju.
Ostvario je vrliki broj uloga u matičnom Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru i Ateljeu 212.
Širu popularnost je stekao ulogom Šćepana Šćekića u TV seriji „Srećni ljudi“po scenariju Siniše Pavića kod koga je igrao i u serijama „Bolji život“, „Porodično blago“ i „Stižu dolari“(2004).
Pamte se i njegove uloge u filmovima „Mala“, „Tri karte za Holivud“, „Jagoda u supermarketu“, „Laf u srcu“, „Poslednji krug u Monci“ i drugim.
Predstava „Krajputaši – Plava linija života“ u režiji Ružice Anje Tadić - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
KULTURA
Ko je preživeo, taj nije zaboravio: Krajputaši, posle četiri decenije ponovo među nama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala