- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Beogradski džez festival od 24. do 29. oktobra: Putovanje muzičkim pejzažima celog sveta

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Sylvain GripoixSilvan Rifle
Silvan Rifle - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Pratite nas
Beogradski džez festival, 39. po redu, biće održan od 24. do 29. oktobra u Domu omladine Beograd i MTS dvorani pod sloganom „JAZZSCAPES“.
Najstarija srpska džez manifestacija povešće ove godine publiku na jedinstveno putovanje muzičkim pejzažima celog sveta, zajedno sa sastavima koji, kako ističu organizatori,pomeraju granice džeza i čine ovaj žanr uzbudljivim i umetnički vrednim.
Naglasak će biti na evropskom džezu, a program će biti žanrovski raznovrstan tako da će publika slušati sving i bibap, džez-rok i fjužn, fri-džez i druge avangardne tendencije, vokalni i orkestarski džez, kao i različita mešanja džeza sa folklorom.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Pascale CholetteStefano di Batista
Stefano di Batista - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Stefano di Batista

Najmlađi festival do sada sa devet premijera

Tokom šest dana festivala nastupiće preko 100 umetnika iz 20 zemalja sveta sa četiri kontinenta, u okviru 21 profesionalnog i nekoliko srednjoškolskih sastava.
U fokusu 39. izdanja je saksofon te tako devet lidera ansambala koji učestvuju na festivalu čine saksofonisti, što će biti najveća manifestacija uloge ovog instrumenta u džezu u novijoj istoriji festivala.
Broj „9“ obeležava još dve značajne karakteristike ovogodišnje smotre: devetlidera profesionalnih sastava na festivalu čine muzičari mlađi od 40 godina, po čemu je 39. izdanje jedno od „najmlađih“ dosad.
Konačno, na šta su u Domu omladine posebno ponosni, čućemo devet premijera: čak devetsastava izvešće muziku koja je objavljena u ovoj kalendarskoj godini, ili tek treba da se nađe na nosaču zvuka.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Christophe CharpenelDuo FiL
Duo FiL - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2023
Duo FiL

Francuski i skandinavski džez

Iz Doma omladine za sada otkrivaju deo programa džez festivala te tako najavljuju dolazak dvojica velikana svetske džez scene - američkog gitariste Džona Skofilda (koji objavljuje novi dvostruki album samo dve nedelje pred nastup u Beogradu) i italijanskog saksofoniste Stefana di Batiste, koji će sa svojim sastavima nastupiti 29. oktobra na duplom koncertnom programu u MTS dvorani.
Iste večeri u Domu omladine francuski saksofonista i klarinetista Silvan Rifle, dobitnik najvećih priznanja francuske džez zajednice, uključujući i nekoliko za album godine, predstaviće projekat „Troubadours“.
Rifle je zamislio kako bi zvučala muzika trubadura ako bi je svirali džezeri, spojivši srednjovekovne moduse sa Koltrejnovim modalnim skalama, bogatim evropskim koloritom i indijskim egzotičnim začinima.
Francuskinja Lejla Marsijal, najoriginalnija vokalna interpretatorka na evropskoj muzičkoj sceni, istražuje veze modernog džeza sa francuskim folklorom, romskom tradicijom i muzikom Pigmeja.
U duu „FiL“ sa violončelistom Valentinom Sekaldijem, zaokružiće veče francuskog džeza u sali „Amerikana“ 29. oktobra.
Na Beogradskom džez festivalu nastupiće i dvoje predstavnika skandinavskog džeza: norveški bubnjar Pol Nilsen-Lav sviraće sa orkestrom „Large Unit“, a finski trubač Verneri Pohjola predstaviće projekat „Monkey Mind“.
Vasil Hadžimanov na 37. Valjevskom džez festivalu - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
KULTURA
Vasil Hadžimanov Bend objavio novi album „Keyf“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala