- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Tenk T-90M proriv u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Papa šalje izaslanika u Kinu; Mađarska, Slovačka i Bugarska ne žele ukrajinsko žito

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 566. dan. Amerika razmatra slanje Kijevu raketa velikog dometa sa kasetnom municijom. Nastavljaju se borbe na više delova fronta a ukrajinska vojska trpi teške gubitke kako u ljudstvu tako i u tehnici.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:44 12.09.2023
Mađarska, Slovačka i Bugarska žele da uvedu ograničenja na uvoz ukrajinskog žita na nacionalnom nivou do kraja 2023. godine, ukoliko ih Evropska komisija ne produži na nivou EU, izjavio je mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađ nakon pregovora sa kolegama.
Ranije je rekao da se i Rumunija slaže sa Mađarskom da je potrebno produžiti ograničenja na uvoz ukrajinskog žita.
18:46 12.09.2023
Papin izaslanik, kardinal Mateo Zupi, otputovaće kasnije ove nedelje u Kinu, gde će razgovarati o načinima za rešavanje situacije u Ukrajini, saopštila je pres-služba Svete stolice.
Kako se navodi u izveštaju, kardinal će posetiti Peking od 13. do 15. septembra.
„Poseta će biti još jedan korak u okviru papine misije da podrži humanitarne inicijative i pronađe načine koji mogu da dovedu do pravednog sveta“, navela je pres služba.
Sveta stolica je podsetila da je Zupi posetio Kijev početkom juna, Moskvu krajem juna, a Vašington u julu.
Papa Franja je u avgustu najavio potrebu pronalaženja kreativnih rešenja za rešavanje sukoba u Ukrajini.
17:07 12.09.2023
Eksplozija je odjeknula u Dnjepropetrovskoj oblasti. Prema preliminarnim informacijama, oštećen je objekat infrastrukture.
15:37 12.09.2023
Premijer Poljske Mateuš Moravjecki saopštio je da je uputio ultimatum Evropskoj komisiji po pitanju produženja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine.
"Poslao sam ultimatum EK. Ili se zabrana uvoza četiri vrste ukrajinskog žita produžava 15. septembra, ili ćemo mi sami produžiti ovu zabranu", rekao je on na brifingu.
Prema rečima Moravjeckog, Poljska ne može da pristane da nanese štetu poljskom poljoprivrednom tržištu, a ukrajinske zalihe predstavljaju pretnju za njega.
„Mi težimo prihvatljivim uslovima za nas, za naše poljoprivrednike“, rekao je on.
14:42 12.09.2023
Poljska vlada je donela odluku da zabrani uvoz ukrajinskog žita nakon 15. septembra, nezavisno od odluke Evropske komisije, saopštio je za radio-televiziju Poljska ministar za poljoprivredu i razvoj sela republike Robert Telus.
„Usvojeni zaključak prosleđen je Evropskoj komisiji kako bi donela odluku. Ukoliko ne donese odluku, imamo još nekoliko dana do 15. septembra, kada će definitivno naša odluka stupiti na snagu, a kojom se zabranjuje uvoz na teritoriju Poljske četiri vrste žitarica do trenutka dok Evropska unija ne reguliše poljsko-ukrajinske ekonomske odnose“, rekao je Telus.
U petak je poljski premijer Mateuš Moravjec postavio ultimatum Evropskoj komisiji po pitanju uvoza ukrajinskog žita. On je istakao da Poljska neće dozvoliti novo otvaranje poljoprivrednih tržišta, nezavisno od odluke EU.
14:14 12.09.2023
Ruski PVO sistem uništio je ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
„Oko 13.30č po moskovskom vremenu sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad dronom avionskog tipa na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurna sredstva PVO uništila su bespilotnu letelicu iznad teritorije Belgorodske oblasti“, navodi se u saopštenju.
13:20 12.09.2023
Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije ubile su do 140 vojnika u južnodonjeckom pravcu. Uništena su tri oklopna borbena vozila i dva automobila;
U krasnolimanskom pravcu ruske snage odbile su napad ukrajinske vojske, ubijeno je do 45 ukrajinskih vojnika, a uništeno dva borbena oklopna vozila, tri kamioneta i haubica D-30;
Ruske snage uništile su komandni i osmatrački punkt teritorijalne odbrane ukrajinske vojske u Sumskoj oblasti i skladište municije u Černigovskoj oblasti;
U donjeckom pravcu kod Avdejevke, Andrejevke i Majorska ruska vojska odbila je pet napada ukrajinskih snaga. Gubici ukrajinskih snaga iznosili su više od 255 vojnika. Uništena su dva borbena vozila pešadije, šest automobila i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;
Ruski PVO sistemi uništili su u prethodna 24 časa 41 ukrajinski dron u DNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, a presretnute su četiri rakete „hajmars“ i „uragan“;
Ruske snage uništile su skladište municije ukrajinskih snaga kod Velike Novoselke u DNR;
U hersonskom pravcu ruske snage ubile su do 80 ukrajinskih vojnika i uništile artiljerijski sistem M777 i pet automobila;
U kupjanskom pravcu ubijeno je do 25 ukrajinskih vojnika i uništeno tri automobila, dva artiljerijska sistema M777 američke proizvodnje, haubice TRF1 francuske proizvodnje i D-20, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“ i borbeno vozilo T-122 „sakarija“ turske proizvodnje;
Kod Rabotina i Verbovog u Zaporoškoj oblasti ruske snage odbile su tri napada ukrajinske vojske, a protivnik je izgubio do 35 boraca. Uništen je jedan ukrajinski tenk, šest borbenih vozila pešadije, uključujući tri „bredlija“ američke proizvodnje i tri automobila;
Tokom protivbaterijske borbe prethodnog dana uništene su ukrajinske haubice M777 i M119 američke proizvodnje, dve haubice D-30, haubica „msta B“ i stanica za radioelektronsko ratovanje „nota“.
12:52 12.09.2023
Ukrajinske snage su za 15 minuta ispalile 11 kasetnih granata kalibra 155 milimetara na Kujbiševski, Kirovski i Kijevski okrug Donjecka, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.
12:48 12.09.2023
V.d. lidera LNR Leonid Pasečnik zahvalio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu za ustanovljavanja Dana prisajedinjenja LNR, DNR, Hersonske i Zaporoške oblasti sa Rusijom.
„U svoje i u ime svih stanovnika Luganske oblasti, zahvaljujem našem predsedniku Vladimiru Vladimiroviču Putinu na ovoj za nas veoma važnoj inicijativi – da 30. septembar bude Dan ujedinjenja Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške oblasti i Hersonske oblasti sa Ruskom Federacijom. Za sve nas ovo je praznik, ovo je dan našeg povratka kući, u prijateljsku porodicu Velike Rusije“, napisao je Pasečnik na svom Telegramu.
On je naglasio da je za sve stanovnike LNR 30. septembar postao istorijski datum, jer je upravo tada potpisan sporazum o prijemu republike u sastav Ruske Federacije.
Putin je Državnoj dumi uputio predlog zakona kojim se predlaže da se uspostavi novi praznik za Rusiju – 30. septembar – Dan ujedinjenja DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom. Očekuje se da će ovaj predlog zakona stupiti na snagu danom zvaničnog objavljivanja.
10:57 12.09.2023
Raste napetost između boraca brigade „Azov“ (organizacija zabranjena u Rusiji) i vojnika Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je vojni ekspert i potpukovnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike u penziji Andrej Maročko za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, u rejonu sela Červona Dibrova pripadnici bataljona pretrpeli su velike gubitke zbog nereagovanja 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, čiji vojnici nisu mogli da obezbede adekvatno pokrivanje. Maročko je napomenuo da su nakon ovog incidenta „azovci“ obećali da će kazniti počinioce ako se ovako nešto ponovi.
10:47 12.09.2023
Jurišne jedinice Oružanih snaga Ukrajine trpe ogromne gubitke kod sela Opitno u DNR i ne mogu da se utvrde u naselju, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
„Pripadnici 1. armijskog korpusa Oružanih snaga Ruske Federacije uništavaju ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine i odbijaju pokušaje jurišnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine da se probiju i utvrde u selu Opitno u DNR. Jurišne jedinice Oružanih snaga Ukrajine trpe ogromne gubitke i, uprkos objavljenim izjavama, ne mogu da napreduju i utvrde se u Opitnom“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se naglašava da izviđačke jedinice i bespilotne letelice otkrivaju kretanje ukrajinskih snaga, gađaju se artiljerijom, a ruska vojska „samouvereno odbija napade pripadnika Oružanih snaga Ukrajine i drži naseljeno mesto“.
09:03 12.09.2023
Policija je u Zaporoškoj oblasti privela je državljanku Ukrajine koja je kod kuće držala municiju i eksploziv da bi izvršila terorističke napade na civilno stanovništvo regiona, saopštile su operativne službe regiona.
08:54 12.09.2023
Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ uništile su u Hersonskoj oblasti haubicu „msta B“ Oružanih snaga Ukrajine, saopštila je operativna služba regiona.
08:54 12.09.2023
Artiljerija Centralnog vojnog okruga je oruđem „msta S“ pogodila mete ukrajinskih snaga, konkretno, skladište municije i oklopna vozila u krasnolimanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
08:38 12.09.2023
Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je Državnoj dumi predlog zakona kojim se predlaže da se 30. septembar ustanovi kao Dan ujedinjenja DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom, odgovarajući predlog objavljen je u elektronskoj bazi podataka Dume.
Očekuje se da će ovaj nacrt stupiti na snagu danom zvaničnog objavljivanja.
08:31 12.09.2023
Vazdušna opasnost objavljena je Vinickoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koji su pod kontrolom Kijeva.
07:17 12.09.2023
PVO motorizovane brigade Severne flote koja deluje u sastavu grupe snaga "Jug" oborila je kod Soledara ukrajinski dron "valkirija".
07:10 12.09.2023
Helikopteri i avioni grupe "Zapad" izveli su 24 udara na ukrajinske snage u kupjanskom pravcu, rekao je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.
07:08 12.09.2023
Kijev je u ponedeljak izveo intenzivan napad dronovima na Energodar, rekao je novinarima generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihačov.
"Bilo je registrovano šest napada. Dva drona su uništena u vazduhu a četiri su izvela napade", rekao je Lihačov.
On je precizirao da su pogođeni gradski park, Dom kulture i kancelarija Jedinstvene Rusije.
Podsetimo, pored Energodara se nalazi Zaporoška nuklearka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala