- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski biznismen: Ovo je globalna šansa za rusku privredu

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZnaci evra i dolara na kursnoj listi menjačnice u Moskvi.
Znaci evra i dolara na kursnoj listi menjačnice u Moskvi. - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Ruska ekonomija je dobila globalnu šansu, kao što je dobila i 1990-ih godina, rekao je u intervjuu RBK ruski biznismen i osnivač kompanije „Rusal“ Oleg Deripaska i dodao da je ova šansa povezana sa porastom isporuka u Aziju i Afriku.

„Imamo situaciju kada stanovništvo u Jugoistočnoj Aziji ima skoro 600 miliona ljudi, u Kini – 1,3 milijardi, Indiji – 1,5 milijardi i Africi skoro jednu milijardu. To su sve zemlje koje demografski rastu, a njihova regionalna tržišta su nam veoma privlačna. Videli smo da Rusija može da stvori nova logistička rešenja i poveća obim isporuka na tim tržištima“, rekao je ruski biznismen.

U ovim zemljama je obezbeđena potražnja ruskih proizvoda, smatra Deripaska, podsećajući na visok natalitet. Stanovništvo ovih regiona će se povećati za još milijardu u narednih 10-12 godina, što će otvoriti dodatne mogućnosti za rusku ekonomiju.
Deripaska takođe očekuje da će na ruska tržišta doći investitori iz afričkih i azijskih zemalja. Prema njegovom mišljenju, ruska ekonomija bi trebalo da poraste tri puta, a to je moguće da se dogodi samo prilivom investicija. Navodi da je teško računati na privatne investitore jer su uplašeni poslednjim događanjima na temu deprivatizacije i jer su mnogo izgubili.

„Jedina je šansa da se privuku investitori i to iz Kine, Indije, Indonezije i Afrike. Smatram da će to biti realna mogućnost da se privuku sredstva“, istakao je on.

Posle toga će moći da se reši problem na koji način smanjiti udeo države u ekonomiji, kao i problem prihoda najsiromašnijih slojeva stanovništva.
Prema mišljenju Deripaske, za to je potrebno da se napuni penzioni fond.
„Mislim da to neće biti privatizacija kao što je bila 1990-te godina, koja će se uvek činiti nepravednom“, objasnio je on i dodao da bi problem penzija trebalo rešavati pomoću državnih paketa i svega onoga čime raspolaže država.
Zaključio je da se sada pred Rusijom nalazi „prozor mogućnosti“, koji i ako se zatvori, kako je naveo, pojaviće se novi za godinu dana.
Sedište Svetske trgovinske organizacije u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
EKONOMIJA
STO: Sankcije Rusiji mogu negativno uticati na većinu ekonomija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala