- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Propali napori Zapada: Rusija i partneri sprečili „ukrajinizaciju“ samita G20

© AFP 2023 / LUDOVIC MARINDekoracija ispred medijskog centra pred Samit G20 u Nju Delhiju
Dekoracija ispred medijskog centra pred Samit G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Rusija i njeni partneri uspeli su da spreče pokušaje Zapada da „ukrajinizuje“ dnevni red samita G20, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Zajedno smo sprečili pokušaje Zapada da 'ukrajinizuje' rad formata G20. Jasno je skrenuta pažnja na to da se u svetu vode brojni oružani sukobi i poziva se na njihovo mirno rešavanje kroz dijalog i diplomatske napore na osnovu ciljeva i principa Povelje UN“, navodi se u saopštenju.

Takođe, Rusija je na samitu potvrdila nameru da ostane garant snabdevanja hranom, đubrivom i energentima, da će povećavati ekonomsku saradnju sa prijateljskim partnerima, posebno u okviru Evroazijskog ekonomskog saveza,BRIKS, ŠOS i ASEAN.
„S tim u vezi, aktivno ćemo se oslanjati na mogućnosti vodeće spoljnopolitičke inicijative predsednika Rusije Vladimira Putina – Velikog evroazijskog partnerstva“, ističe ruska strana.
Navodi se da su članovi G20 uspele konsenzusom da usaglase konačnu deklaraciju samita, u kojoj su fiksirani sporazumi o širokom spektru pitanja i akcija, uključujući pitanja hrane, klime, energije, potrebe da se reformišu međunarodne finansijske institucije, pitanja digitalne transformacije i makroekonomske politike.
„Važno dostignuće bilo je postavljanje konkretnih zadataka u interesu zemalja Globalnog juga. Oni se tiču povećanja značaja zemalja u razvoju u globalnom ekonomskom upravljanju… Odluka da se Afrička unija uključi među stalne članice G20 bila je istorijska“, konstatuje rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
Istovremeno se navodi da će Moskva nastaviti tesnu saradnju sa indijskom stranom u kontekstu realizacije dodatnog sastanka lidera G20 putem video-veze u novembru ove godine, što je Nju Delhi ranije najavio.
„Računamo i na produktivnu koordinaciju sa Brazilom i Južnoafričkom Republikom koje preuzimaju štafetu u G20 2024. i 2025. godine. Spremni smo da zajedno sa njima realizujemo tematske inicijative koje su, između ostalog, zasnovane na iskustvu i perspektivnim dostignućima zemlje“, zaključuje ruska strana.
Indija predsedava grupom G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit grupe održan je u Nju Delhiju od 9. do 10. septembra. Na njega su bili pozvani lideri zemalja G20 i još devet zemalja – Bangladeša, Egipta, Mauricijusa, Nigerije, Omana, Singapura, Holandije, UAE i Španije.
O tome šta će propast ukrajinske kontraofanzive značiti za dalje odnose Rusije i Amerike govorio je u emisiji "Od četvrtka do četvrtka" politikolog Aleksandar Pavić.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na samitu G20 - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
RUSIJA
Diplomatska pobeda Rusije: Samit G20 pokazao da zapadna premoć više ne prolazi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala