- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nije humoreska već vrišteća glupost Zapada: Rusija se istovremeno „raspada“ i menja vlasti po EU

© Sputnik / Aleksej Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Na zapadu je postalo moda da političari ako izgube izbore za to optuže Rusiju. Bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović svojom izjavom da je 2020. izgubila izbore zbog ruskog mešanja uklapa se u taj trend. Jedino što to nema veze sa elementarnom logikom.
Svako kome na Zapadu krene malo lošije u životu, politici ili biznisu ima manir da za to optuži „ruski maligni uticaj“, komentariše izjavu Kolinde Grabar Kitarović politički analitičar i glavni urednik Nove srpske političke misli, Đorđe Vukadinović.
Bivša hrvatska predsednica, gostujući u podkastu „One Decision“, bivšeg direktora britanske spoljno-obaveštajne službe MI6 Ričarda Dirlava, optužila je Rusiju da se mešala u predsedničke izbore 2020. na kojima je izgubila od aktuelnog šefa države Zorana Milanovića.

Vrišteće nelogičnosti u Kolindinoj izjavi

Ovakvih izjava bilo je i još više će ih biti kako se približavaju američki predsednički izbori, ali izjava Grabar Kitarovićeve više nalikuje vesti koja bi bila zanimljiva zabavnim ili humorističkim portalima. Međutim, ona je to izjavila u ozbiljnoj političkoj emisiji, navodi Vukadinović.
„Dakle, nije humoreska, nije pokušaj da se bude duhovit. U suštini, pored svih drugih nelogičnosti, ima dve vrišteće, gde se Kitarovićeva, kao i drugi zapadni komentatori stalno oglašavaju i ističu slabosti Rusije. To negde ide, doduše ne u njenoj izjavi, ali generalno gledajući, u zapadnim medijima, do ekstrema, do najava i objava kraja, ne samo poraza, nego i raspada Rusije“, kaže on.
Istovremeno, zapadni političari i komentatori ne vide koliko su izjave o bliskoj propasti Rusije u protivrečnosti sa njihovim izjavama u kojima Rusiji pridaju magijske i magične sposobnosti da ruši i postavlja vlade širom Evrope i sveta, dodaje Vukadinović.
„Nekako to ne ide jedno s drugim. Ili je Rusija slaba, pa ne može ni sebe da sačuva, a sa druge strane pričate kako Rusija utiče i na najmoćnije zemlje Zapada i meša se u izbore. Nije u pitanju samo Hrvatska, nego je bilo priča da se Rusija meša i u nemačke izbore. O fami o mešanju u pretprošle američke izbore, kada je Tramp pobedio da i ne govorimo. Godinama se ta priča vrtela i pokušavalo se tu tragati za propašću Hilari Klinton, a ne u unutrašnjim slabostima politike koju je ona oličavala“, smatra Vukadinović.
Ovu prvu nelogičnost naš sagovornik određuje kao generalni apsurd koji je prisutan u situacijama prozivki i optuživanja Rusije za mešanje i „maligni uticaj“ na razne stvari širom sveta, uključujući i izbore.

Zdrav razum i logika na Zapadu rekli laku noć

Drugi apsurd je lokalnog karaktera. Grabar Kitarovićeva kaže da Rusija nema uticaja na hrvatsko biračko telo.
„Znači, ona u istoj izjavi u kojoj optužuje Rusiju da je dovela, zapravo proizvela njen poraz na izborima, kaže da je ruski uticaj na biračko telo u Hrvatskoj nepostojeći ili minoran. Pa kako su onda mogli da proizvedu takav veliki efekat kao što je njen poraz na predsedničkim izborima“, pita se Vukadinović.
Izgleda da se na Zapadu logika i zdrav razum slabo koriste i slabo traže kada je reč o Rusiji i savremenim političkim komentarima i procesima. Zapravo, kada je reč o Rusiji, logika i zdrav razum na Zapadu odavno su rekli laku noć, a Grabar Kitarovićeva se u to samo uklopila.
Rusija će biti i ostati dežurni krivac za sve što se na Zapadu loše dešava, možda čak i kada neko promaši penal ili ne pogodi koš, zaključuje Vukadinović.
Kolinda Grabar Kitarović u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
REGION
Kolinda Grabar Kitarović se posle tri godine setila da za svoj poraz na izborima okrivi – Rusiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala