Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ne mogu uništiti volju Srba da opstanu“: Živojin Rakočević o paljenju kuća povratnika na KiM

© Foto : Sputnjiku ustupila Kancelarija za Kosovo i MetohijuU opštini Vučitrn zapaljena je kuća povratnika Ranka Janačkovića.
U opštini Vučitrn zapaljena je kuća povratnika Ranka Janačkovića. - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Slike paljenja kuće povratničke porodice Janačković iz Novog Sela Mađunskog kod Vučitrna su apokaliptične, izjavio je književnik i novinar Živojin Rakočević, ističući da se, međutim, volja Srba da budu na svom ne može uništiti.
Rakočević je ukazao da ima i gorih slika i da se hiljade Srba više ne usuđuje da ode na svoja imanja.
On je rekao da poznaje to selo i te ljude i da su to bile jake porodice, velikih domaćina i dobrih zemljoradnika.
„Ti ljudi su zaista bili primer svima i sa takvima se najčešće obračunava sistem“, kazao je Rakočević.
On je za Kosovo onlajn naveo da je mišljenje da taj domaćin ne može i ne sme više da se vrati, jer će da se skući i održi, dominantno kod komšija, javnosti, institucija, koji mu poručuju: „Ne možeš da se vratiš“.
Radomir Janačković, čija je kuća zapaljena, izjavio je ranije da se to dogodilo neposredno nakon što je odbio da je proda Albancima.
„Morate da znati da ti domaćini, koji gledaju svoje imanje i koji neće da ga prodaju, jesu ta sila kosovskih Srba kojoj niko ovu zemlju ne može uzeti i koja je direktno ugrađena, i u Samodrežu susednom, i u Hram u Prilužju, i u sve ono što se čini da je uništeno. Nije uništeno i ne možete uništiti tu trpeljivost, tu volju, i tu potrebu za slobodom i tu potrebu da se bude na svom“, poručio je Rakočević.
On je naveo da je poslednjih godina svako ko želi da povrati svoju imovinu na KiM direktno ugrožen, bilo time da će njegova imovina biti spaljena, uzurpirana, ili će biti prijavljen da je počinio ratni zločin.
„Hiljade Srba se uopšte ne usuđuje više da izlazi na svoja imanja, da nešto radi na njima, da ima nekakve planove sa tom imovinom, jer će ih tamo neko videti, upreće prstom i reći će: ‘Ti si uradio to i to, kriv si, ti si me šamarao, maltretirao…Ti si Srbin i ti ne možeš tamo da ideš’“, naveo je Rakočević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala