- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Komandant aviona ispravno odlučio da prinudno sleti na polje; Piloti heroji biće nagrađeni /foto/

© Press-služba MČS RF / Uđi u bazu fotografijaPutnički avion koji je prinudno sleteo u Novosibirskoj oblasti
Putnički avion koji je prinudno sleteo u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Komandant aviona kompanije „Uralske avio-linije“, koji je leteo iz Sočija u Omsk i prinudno sleteo u blizini Novosibirska, doneo je osnovanu odluku da sleti na rezervni aerodrom, izjavio je novinarima generalni direktor aviokompanije Sergej Skuratov.

„Komandant je smatrao da je neophodno otići na alternativni aerodrom u Novosibirsku, iz razloga što je u Omsku pista dugačka 2,5 kilometra, u Novosibirsku ─ tri kilometra. Prilikom kvara ‘zelenog’ hidrauličnog sistema, primećuju se neka odstupanja u radu kočionih klapni i zakrilaca, pa se razdaljina sletanja može povećati“, objasnio je generalni direktor.

Skuratov je dodao da je glavni pilot aviona tako odlučio i on je saglasan sa njim, jer je pilot u avionu, a on na zemlji.
Prema njegovim rečima, posada letelice biće skinuta sa letova do okončanja istrage.
On je dodao da će uklanjanje aviona sa mesta sletanja trajati najmanje mesec dana, a nakon remonta avion će ponovo leteti.

Oduvek maštao da bude pilot

Pres služba kompanije „Uralske avio-linije“ saopštila je da komandant aviona Airbus A320, Sergej Vladimirovič Belov potiče iz porodice pilota.
„Sergej će 28. septembra napuniti 33. godine. Rođen je u Tbilisiju 1990. godine i od ranog detinjstva je maštao da postane pilot, kao njegovi otac i deda“, navodi se u saopštenju.
Drugi pilot Eduard Semjonov potiče iz radničke porodice i radi na toj poziciji u kompaniji već 10 godina.

Velika zahvalnost posadi za ispunjeni zadatak

Putnik sa leta Soči-Omsk Ilja Trojan ispričao je za Sputnjik da je pre prinudnog sletanja na polje osetio „snažan pritisak“, nakon čega su svi odmah izvedeni iz aviona i odvedeni na bezbednu udaljenost, a posada je „izvršila svoj zadatak“.
On je naglasio da je pre vanrednog prizemljenja posada objasnila putnicima šta da rade u tom slučaju.

„Tokom prinudnog sletanja nema povređenih, to je glavni zadatak pilota i oni su taj zadatak ispunili, hvala im veliko“, istakao je putnik.

IK: Još rano za zaključke

Prvi zamenik rukovodioca Istočne međuregionalne istražne uprave za saobraćaj Istražnog komiteta Rusije Vladimir Anufrijev izjavio je da je još rano govoriti o uzrocima prinudnog sletanja aviona.
„U toku je primarno prikupljanje informacija, ispitivanje ljudi: očevidaca, pilota, komandira aviona, pregledamo tehniku, količinu goriva. Rano je za bilo kakve zaključke“, naglasio je Anufrijev.

Piloti-heroji biće nagrađeni

Izabrani gubernator Omske oblasti Vitalij Hocenko izjavio je za ruske medije da će uručiti regionalna priznanja pilotima koji su uspešno prizemljili avion.
„Članovi posade su heroji. To što su letelicu prizemljili na polje i, prema preliminarnim informacijama, svi su živi i zdravi, ta posada – oni su heroji. Obavezno ćemo im uručiti nagrade“, rekao je Hocenko.
Ranije danas, avion „Uralske avio-linije“ Airbus A320 sa 167 putnika, uključujući i posadu i 23. dece, koji je leteo na relaciji Soči-Omsk, uspešno je prinudno sleteo na polje u blizini Ubinskog regiona Novosibirske oblasti (180 kilometara od Novosibirska).
Čudo u tajgi: Kako su piloti AN-28 kod Tomska izveli nemoguće - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Čudo u tajgi: Kako su piloti AN-28 kod Tomska izveli nemoguće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala