- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Nema četvrte industrijske revolucije bez rudarstva | Energija Sputnjika

CC0 / Pexels/Pixabay / Planeta Zemlja snimljena iz svemira
Planeta Zemlja snimljena iz svemira - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2023
Pratite nas
Elementi retke zemlje, kritične mineralne sirovine, retki metali...
Ovi pojmovi polako ulaze u svakodnevni rečnik na stručnim skupovima. A sa tim na značaju dobija i rudarenja, bez kojeg je praktično nemoguće obezbediti dovoljne količine mineralnih sirovina za rad celokupne industrije. Konkretno, za osvajanje novih tehnologija bez kojih nema četvrte industrijske revolucije. Zbog toga kreatori ekonomskih politika, ne samo razvijenih zemalja, kao svoj prevashodni cilj postavljaju postizanje obezbeđivanje dovoljnih količina željenih mineralnih sirovina iz sopstvenih izvora reciklaže (ponovna prerada jalovine u rudnicima) ili diverezifikacija izvora snabdevanja.
Koliko je bitno obezbeđivanje izvora dovoljnih količina ovih sirovina, posebno retkih metala poput litijuma, na primer, videlo se i po radnom naslovu nedavnog stručnog skupa u Atini „Mineralne sirovine 2023 i cirkularna ekonomija“.
Predrag Mijatović, zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije, gost današnje emisije „Energija Sputnjika“, ističe da se na ovom skupu nametnula tema da se mora menjati praksa primetna i u Srbiji i u Evropi da je rudarstvo gurnuto u zapećak. Jer, za razliku od našeg kontinenta u ostatku sveta, posebno u Aziji, gde prednjači Kina, rudarenju se posvećuje značajna pažnja.
A bez ovih retkih metala jednostavno nema mogućnosti razvoja ni primene novih tehnologija, posebno onih vezanih za obnovljive izvore energije, ključnih za zelenu energetsku tranziciju.
Kada se tome doda i činjenica da je gro nalazišta ovih elemenata retke zemlje i kritičnih mineralnih sirovina skoncentrisano u Kini, Rusiji i zemljama Južne Amerike i Afrike, koje su kao po pravilu nerazvijene, ne treba da čudi da se bogate zemlje ne samo trude da aktuelizuju priče o eksploataciji ovih sirovina već i da dominiraju. Tako najbolje mogu da sprovedu diverzifikaciju izvora snabdevanja.
Mijatović ističe, takođe, da je evidentno da se kod nas, u Srbiji i u Evropi, na primer, veoma razlikuje pristup eksploataciji mineralnih sirovina. Dok Evropa insistira na poštovanju ekoloških principa, ali kreće ozbiljno u otpočinjanje obezbeđivanje ovih mineralnih sirovina iz sopstvenih izvora u Srbiji se vode kampanje ne samo protiv eksploatacije litijuma već rudarenja uopšte.
A na rudarenju je zasnovan razvoj celokupne civilizacije pa i četvrte industrijske revolucije, za koju se mnogi i u Srbiji, čini se, samo deklarativno zalažu.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog utorka u 21.00.
Nema četvrte industrijske revolucije bez rudarstva | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala