- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

SAD: Članice G20 nisu ublažile stav o ukrajinskom sukobu u zajedničkoj deklaraciji

© AP Photo / Manish SwarupPripadnici policije obezbeđuju Samit G20 u Nju Delhiju
Pripadnici policije obezbeđuju Samit G20 u Nju Delhiju - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne smatraju da su zemlje G20 u svojoj deklaraciji ublažile svoj stav po pitanju ukrajinskog sukoba, izjavila je ministar finansija SAD Dženet Jelen, komentarišući pisanje portala „Fajnenšel tajms“ da je deklaracija samita G20 u Indiji nanela udarac zapadnim zemljama zbog odsustva globalnog konsenzusa o podršci Ukrajini.

„SAD ne smatraju da te formulacije (o tome da je deklaracija G20 udarac Zapadu) na bilo koji način označavaju umekšano gledište o Ukrajini. Očigledno da je bilo teško naći jezik koji bi zadovoljio SAD i druge zemlje, ali mi smo osećali da nam je potreban snažan jezik i suštinski jak, a ovaj je, zapravo, veoma snažan“, rekla je Jelen u intervjuu za portal.

Prema njenim rečima, zajednička izjava Grupe dvadeset bila je „u suštini veoma snažna“ u vezi sa ukrajinskim sukobom.
„Fajnenšel tajms“ ističe da je dokument kritikovan na Zapadu jer su u njemu „izostale neke od najagresivnijih osuda“ Rusije zbog dešavanja u Ukrajini u poređenju sa poslednjim samitom G20 na Baliju.
Ranije je predstavnica Rusije u G20 Svetlana Lukaš rekla da je samit u Indiji bio jedan od najtežih za G20, između ostalog i zbog Ukrajine, kao i drugih pitanja, i da je usaglašavanje deklaracije trajalo praktično dvadeset dana.
Lukaš je ocenila da Deklaracija G20 odražava uravnoteženi stav grupe o Ukrajini, kao i nameru da se regulišu sukobi u celom svetu.
Američki predsednik Džozef Bajden prethodno je izjavio da smatra da je na samitu G20 došlo do značajnog dogovora o potrebi mirnog rešavanja situacije oko Ukrajine.
Osamnaesti samit G20 održan je od 9-10. septembra u prestonici Indije Nju Delhiju. Događaju nije prisustvovao ni ruski predsednik Vladimir Putin ni kineski lider Si Đinping. Rusiju je na forumu predstavljao šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a Kinu premijer Državnog saveta te zemlje Li Ćijang.
Na događaj su bili pozvani svi lideri zemalja članica, kao i lideri još devet zemalja: Bangladeša, Egipta, Španije, Mauricijusa, Nigerije, Holandije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana i Singapura.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na samitu G20 - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
RUSIJA
Diplomatska pobeda Rusije: Samit G20 pokazao da zapadna premoć više ne prolazi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala