- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nemački građevinski sektor pred potpunim kolapsom

CC0 / Pixabay / Radnici
Radnici - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Nemački građevinski sektor suočava se s kolapsom jer presušuje finansiranje novih projekata, upozorio je čelnik nemačkog udruženja privrednika(ZDH).
„U građevinskom sektoru velikom brzinom idemo prema zidu, a vlada jednostavno nije u stanju da pritisne kočnicu“, izjavio je Jorg Ditrih, šef ZDH, nedeljnom izdanju „Bilda“.
„Građevinski sektor sa svojih 2,33 miliona radnika ključan je za zanate i ovom sektoru preti potpuni kolaps“, rekao je Ditrih.
Razrađivali su se projekti koji su godinama dogovoreni i finansirani, dok je finansiranje budućih projekata propalo, rekao je on i dodao:
„Ako vlada ne preduzme mere da se tome suprotstavi, doći će do pada kapaciteta“.
Dok je vladajuća koalicija govorila o deregulaciji, nije radila ništa, rekao je on.
„Propisi ostaju jednako složeni, a dogovoreni programi subvencija samo su kap u moru“, zaključio je Ditrih, preneo je Seebiz.
Visoke cene i povećane kamatne stope pogodile su tražnju u tom sektoru, a posebno su pogođene nekretnine. Ministarka građevinarstva Klara Gejvic predložila je fiskalne mere za podsticanje stanogradnje.
Ditrih je pre mesec dana izdao slično upozorenje i pozvao na plan delovanja. Treba okupiti sve igrače, uključujući kreditore, stambeni sektor, građevinski sektor, privrednaudruženja i nadležna ministarstva, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala