- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kreator „Terminatora“: Veštačkoj inteligenciji ne treba nuklearno oružje da zavlada čovečanstvom

Terminator - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Reditelj „Terminatora“ Džejms Kameron smatra da veštačka superinteligencija (AGI) ne bi morala da koristi nuklearno oružje da bi zavladala svetom, jer bi elektromagnetski puls izbrisao i deo njenog postojanja. On veruje da bi morala da uradi upravo ono što radi sada – da nas učini zavisnim od elektronskih uređaja.
Dodao je da je to, prema njegovom mišljenju, kao predavanje ključeva tehnodiktaturi ili autoritativnom režimu kojim bi upravljao superkompjuter za sopstvene interese.
„Upravo to vidim kao novu trku u naoružanju - onaj ko prvi dođe do takve superinteligencije imaće svetsku dominaciju“, rekao je Kameron za Si-En-En.
Istakao je kako je prema njegovom mišljenju, veoma teško reći da se tako nešto već ne događa.
„Ništa što se događa nema mi smisla. Kako možemo da znamo da nama ne manipuliše neka veštačka inteligencija koja je već razvijena, a za koju ni ne znamo da postoji?“, pita reditelj.
Na pitanje da li ga nove tehnologije plaše ili uzbuđuju, Kameron kaže:
„Rekao bih da me trenutno više plaši nego uzbuđuje. Do sad smo koristili nekoliko alata vođenih veštačkom inteligencijom, ali za veoma specifične stvari tokom snimanja Avatara. Najviše za ubrzavanje rada i povećanje tačnosti prenošenja izraza lica glumaca u animaciju. Želeli smo da budemo što tačniji. Ali, smer u kojem se stvari kreću zaista hrani naše najveće društvene strahove da - ne možemo verovati onome što vidimo. Pogotovo s dipfejkovima i četbotovima, nećemo moći da verujemo našim izvorima informacija, a biće sve teže i teže kako stvari budu odmicale. Videćete video koji je veoma uverljiv, ali nećete biti sigurni da li je stvaran. Doći ćemo do toga da, ako niste zaista fizički prisutni negde, kako da znate da je nešto stvarno? Dolazi do fenomena logičke krize. Sokrat je rekao da smo u dubokoj pećini i da vidimo samo senku onoga što je stvarno. Mislim da je to smer u kome se krećemo. Nećemo biti sigurni da je ono što vidimo – tačno.“
Ali, kada te potencijalno negativne strane ostavi po strani, Kameron je uveren da bi veštačka inteligencija čovečanstvu mogla doneti mnogo dobrog.
„Mislim da AI može da učini puno stvari koje mi ne možemo. Mislim da AGI ( veštačka superinteligencija) još uvek nemamo i više me zanima primena obične veštačke inteligencije. Naime, sve što smo napravili do sada, sva ta transformativna tehnologija pretvorena je u nekakvo oružje, od nuklearne energije na dalje. A veštačka inteligencija je još snažnija. Dokle god koristimo AI kao razdvojene specijalizovane alate, možemo se osloniti na nju. Ali, onog trenutka kad to postane jedan sistem na koji se mi oslanjamo bez pitanja, postaće poput nove religije“, zaključio je Kameron.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala