- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

„Pokažimo zube američkim blokbasterima!"

© Sputnik / Marija JakovljevićDani turskog filma u Beogradu
Dani turskog filma u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 11.09.2023
Pratite nas
Povodom stogodišnjice Republike Turske u Domu omladine Beograd organizovani su „Dani turskog filma“ sa ciljem da se srpskoj publici predstavi savremena kinematografija te zemlje i dogovori saradnja sa srpskim filmskim stvaraocima i producentima.
Do 15. septembra u Domu omladine biće prikazano 14 filmova novije produkcije, a nakon projekcija biće upriličeni razgovori sa turskim glumcima Inanćom Konukćijem, Numanom Ćakirom, glumicom Emel Goksu, rediteljkom Sevgi Hiršhojzer i rediteljima Atalajom Tašdikenom i Ajdinom Orakom.
„Namera mi je bila da ljudi posle pet dana steknu sliku o tome šta se u Turskoj snima poslednjih godina, da tu bude za svakog po nešto. Cilj je da Dani turskog filma od sledeće godine prerastu u najveći festival turskog filma na Balkanu“, rekao je reditelj Sali Saliji – Salini, profesor Univerziteta Trakia u Jedrenu i osnivač „Balkan Panorama Film Festivala“.
Salini, koji je odrastao u Srbiji, najavio je narednih dana dolazak producenta Jamaka Okura i distributera Serdara Đana, koji su među najznačajnijim ljudima u filmskoj industriji u Turskoj:
„Oni će obići filmske studije u Beogradu i nakon toga učestvovati u okruglim stolovima posvećenim finansiranju filmova i serija u Turskoj i Srbiji i mogućnostima saradnje dveju zemalja u oblasti filmske i TV industrije“.
Direktor Turske državne televizije TRT Faruk Guvan je istakao da investiraju u koprodukcije i da im je namera da povežu zemlje Balkana kako bi se u budućnosti snimalo još više igranih filmova.

Pokažimo zube holivudskoj industriji

Srpski reditelj Darko Bajić je kontatovao da je turska kinematografija izuzetno važna i da postiže velike uspehe na evropskim festivalima te da treba veću pažnju posvetiti i turskoj i ostalim kinematografijama Evrope:
„Mislim da je važno da pokažemo zube američkim blokbasterima koji najbrže stižu do publike. Prenatrpani smo američkim filmovima i u bioskopima i na televiziji i to najčešće ostvarenjima koja uništavaju gledaoce i ljubav prema filmu, a manje kinematografije zapostavljamo iako su sjajne. Moramo da se borimo za filmove i autore koji su daleko kvalitetniji od onoga što nam nudi velika američka industrija“.
Saliji- Salini je napomenuo da su u toku razgovori sa predstavnicima Filmskog centra Srbije da srpska kinematografija sledeće godine bude u fokusu njegovog „Balkan Panorama Film Festivala“ u Izmiru.
Miša Radivojević  - Sputnik Srbija, 1920, 31.08.2023
KULTURA
Leskovački festival filmske režije: Miši Radivojeviću nagrada „Živojin Žika Pavlović“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala