- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zapad se uzalud nada — nema „magičnog oružja“ protiv Rusije /video/

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaJurišna grupa Vazdušno-desantnih snaga u zoni specijalne vojne operacije
Jurišna grupa Vazdušno-desantnih snaga u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
Amerikanci i Zapad se kao i Hitler do poslednjeg časa nadaju nekom čudu ili „magičnom oružju“ koje će da preokrene i reši stvar u Ukrajini, kaže politikolog Aleksandar Pavić. Dodaje da su i oni zarobljenici svoje sulude ambicije i ne mogu da joj se odupru iako su svesni da gube ali ukazuje na veliku razliku — Treći rajh nije imao nuklearno oružje.
Mnogi eksperti koji su vojno sagledavali situaciju i pre ukrajinske kontraofanzive upozoravali su da je ona osuđena na propast, jer joj nedostaje ključna komponenta — vazdušna podrška.
Pavić podseća da je u slučaju nekih ranijih američkih uspeha u borbama protiv protivnika daleko ispod njihovog nivoa vazdušna premoć bila odlučujuća. Tako je bilo u Iraku, Avganistanu i delimično u Siriji. Istovremeno, kako ističe, u glavama američke vrhuške, „hunte“ koja vodi tu državu ostala je slika ruskih vojnika još iz Hladnog rata, nezadovoljnih i nemotivisanih pa su mislili da im upravo zbog toga neće biti potrebno mnogo da ih sada pobede.
„Oni su toliko potcenili Ruse ali je uočena i još jedna bitna stvar, a to je mržnja prema Rusima. Dok su protestanti vodili Ameriku to je bilo u domenu racionalnosti, nisu voleli protivnika ali su ga poštovali, a ovi ga mrze i ne poštuju. Oni mrze Rusiju i pravoslavlje, a zato mrze i nas“, kaže Pavić i dodaje da u toj svojoj mržnji oni smatraju da su Rusi niža klasa i zato ih pogrešno i procenjuju.

Ima li Zapad „magično oružje“ protiv Rusa

Pavić podseća da Zapad nije uspeo da slomi rusku ekonomiju pa se sada uzda u koncept Hitlerovog vundervafea ili „magičnog oružja“ koje bi sve rešilo.
„Prvo su to bili hajmarsi pa su sada to abramsi i to oni koji mogu da nose granate s osiromašenim uranijumom. Međutim, skinut im je reaktivni oklop - oni guraju Ukrajince u borbu u konzervama koje ruska artiljerija može da izbuši samo da taj napredni oklop ne bi pao u ruske ruke. Zapad je toliko komotan s Ukrajincima, jer koliko god oni njih veličali, ipak ih ne smatraju za ljude istog ranga. Nekadašnji senator iz Masačusetsa Mit Romni je nedavno rekao da je ovo fenomenalna investicija Pentagona zato što za manje od pet odsto vojnog budžeta ratuju odnosno degradiraju rusku vojsku, a da nijedan američki život nije izgubljen. To samo znači da oni još uvek nisu ništa rizikovali“, naglašava naš sagovornik.

Zapad se ponaša kao kockar, možda otvori nova žarišta

Pavić ocenjuje da je na Zapadu prisutno potpuno nerazumevanje i svojih, i ruskih kapaciteta, da su precenili sebe, a potcenili su druge što je pokazatelj kolonijalnog kompleksa. Taj stav ih je doveo do toga da ne znaju šta da rade. Na to upozorava i poznati američko novinar Taker Karlson koji tvrdi da američka garnitura koja je na vlasti ne želi da je tek tako preda i, dodaje Pavić, jako s boji da 2024. može da dođe do direktnog okršaja Amerike i Rusije.
„Ova ukrajinska kontraofanziva će propasti, možda možemo da očekujemo i rusku ofanzivu pre jesenjih kiša ali ako postane očigledno da oni gube — šta je sledeće? Svet je za njih kao šahovska tabla i mogu da probaju da otvore žarišta na drugim mestima uključujući i naš region ali aktivno pokušavaju da otvore Siriju. Njihov establišment ne sme da prizna poraz, uložili su suviše političkog kapitala i sada moraju da se vade kao kockar i to je ono što je jako opasno kada je reč o nuklearnim silama“, upozorava Aleksandar Pavić.

Mine su svugde — od Tajvana do Republike Srpske

Koliko god nama bilo drago što kontraofanziva propada, oni koji ne žele da priznaju poraz imaju u rukama suviše opasnih igračaka. S druge strane, podseća naš sagovornik, iz Moskve je poručeno da će i F-16 tretirati kao platforme za nuklearno oružje zato što oni mogu da ga nose.
Pavić smatra da se nema naznaka deeskalacije što se vidi i na primeru Poljske koju čekaju izbori pa bi možda sadašnjem rukovodstvu te zemlje bilo lakše da uđe u sukob nego da rizikuje izborni poraz.
„Mine su svugde — od Tajvana preko Sirije i Afrike do Republike Srpske i Kosova. To su sve žarišta koja bi mogla da budu pokrenuta da ne bi ispalo da su Bajden i neokonzervativci izgubili rat,“ ocenjuje on.
Pavić napominje da mnogi pa i Taker Karlson smatraju da bi Amerika mogla da okonča ovaj sukob samo ako bi stopirala pomoć Ukrajini, a umesto toga Ukrajinci dobijaju uputstva od Amerikanaca da štede municiju tako što će slati živu silu što je zločin protiv čovečnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala