- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Testirana četvorodnevna radna nedelja, zadovoljni i radnici i kompanije

CC0 / Pixabay / Firma
Firma - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
Veliki međunarodni eksperiment s četvorodnevnom radnom nedeljom pokazao je da se takav koncept rada isplati i poslodavcima i zaposlenima. Stoga je većina kompanija, koje su učestvovale u eksperimentu, odlučila da se neće vraćati na stari sistem.
Rezultati su pokazali da su zaposleni koji su radili po tom konceptu u nastavku eksperimenta, produženog sa šest meseci na godinu dana, uspeli uspešno da obave sve dodeljene zadatke uz dodatno skraćenje radnog vremena, piše portal „Indeks“.

Što je duže eksperiment trajao, radno vreme se skraćivalo

Drugim rečima, što su ljudi duže radili na nov, efikasniji način, to su im radne nedelje postajale kraće.
Nakon šest meseci radnici su izjavili da su manje iscrpljeni, da im se zdravlje poboljšalo i da su zadovoljniji poslom. Pritom, prosečno radno vreme smanjili su za oko četiri sata, na 34 sata nedeljno.
Oni koji su nastavili po istom rasporedu punih 12 meseci dodatno su skratili radno vreme na oko 33 sata nedeljno, tvrde istraživači. U isto vreme nastavili su da izveštavaju o boljem mentalnom i fizičkom zdravlju, kao i uspostavljanju ravnoteže između posla i privatnog života.
To su pokazali rezultati eksperimenata sprovedenih tokom proteklih 18 meseci u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, a potvrdila su ih i iskustva iz Australije i Novog Zelanda.
U novim eksperimentima učestvovale su različite firme iz različitih industrija, od neprofitnih organizacija, preko dizajnerskih agencija, do proizvođača.

Sto odsto zadataka u četiri dana za istu platu

Koncept četvorodnevne radne nedelje u kojem zaposleni primaju punu platu za 80 odsto uobičajenih radnih sati uz održavanje sto odsto produktivnosti poslednjih godina postaje sve popularniji širom sveta.
Neprofitna organizacija „4 Day Week Global“, koja sprovodi testiranja ovog koncepta i sarađuje s vladama kako bi im pomogla u oblikovanju odgovarajućih politika, objavila je nedavno četvrtu fazu svojih istraživanja, čiji je fokus bio na dugoročnom uticaju ovih eksperimenata.

Prvo istraživanje duže od pola godine

Ovo je prvo istraživanje koje je pratilo takav sistem rada tokom 12 meseci umesto tokom šest meseci. Ranija, polugodišnja istraživanja dala su slične rezultate, međutim, postojala je sumnja da su pozitivni efekti bili posledica činjenice da se radilo o novini, koji bi s vremenom mogli da nestanu ili da se smanje.
Istraživanje je uključilo povratne informacije dobijene od 988 osoba koje su radile u 41 firmi u SAD i Kanadi koje su prošle godine prešle na četvorodnevnu radnu nedelju.
„Ispitivanja su pozitivna u svim aspektima s ovim novim dokazima koji pomažu da se opovrgne zabrinutost da su prethodni uspesi bili rezultat novosti i da se dugoročno ne bi mogli održavati“, pišu autori u izveštaju.
Štaviše, istraživanje je utvrdilo da je produženjem rada po novom sistemu došlo do daljeg poboljšanja telesnog i mentalnog blagostanja zaposlenih uz istovremeno povećanje produktivnosti.
„Uvidi nakon 12 meseci su izuzetno pozitivni i doprinose izgradnji snažnih dokaza koji pokazuju trajne pozitivne učinke skraćenog radnog vremena”, naveli su u izveštaju osnivači „4 Day Week Global“ Šarlot Lokhart i Endrju Barns.
Istraživanje je pokazalo da su početna smanjenja iscrpljenosti, koja su se primetila nakon uvođenja četvorodnevne radne nedelje, ostala i nakon 12 meseci, dok su samoprocenjeni rezultati telesnog i mentalnog zdravlja tokom godine nastavili da se poboljšavaju.

Većina zaposlenih želi da nastavi tako da radi

Od učesnika studije, njih 95 odsto izrazilo je želju da nastavi sa tim konceptom, gotovo 70 odsto je manje iscrpljeno, 40 odsto se osećalo manje pod stresom, a anksioznost se smanjila za 39 odsto ispitanika.
Mereno na samoprocenjenom nivou od jedan do pet, gde je pet najbolja ocena, mentalno zdravlje učesnika eksperimenta povećalo se s 2,92 pre početka eksperimenta na 3,42 nakon godinu dana, dok se njihovo fizičko zdravlje povećalo s 3,05 na 3,41.

Zadovoljne i kompanije

I kompanije koje su učestvovale u istraživanjima pozitivno su ocenile ukupno iskustvo, prosečnom ocenom 8,7 od 10.
Neke od ključnih zabeleženih prednosti bile su poboljšanje produktivnosti i kvaliteta, privlačenje novih i smanjenje odlaska starih zaposlenih.
Prihodi uključenih kompanija porasli su u proseku za 15 odsto, dok su zaposleni za 32 odsto manje razmišljali o napuštanju posla.
Takođe, čak 89 odsto kompanija odlučilo je da će definitivno nastaviti s konceptom četvorodnevne radne nedelje, a 11 odsto je najavilo da će to vrlo verovatno učiniti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala