- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Telefon, šampon, pasta za zube: EU napravila novu listu „smešnih“ sankcija protiv Rusa

© Flickr / Will BakkerGranica EU
Granica EU - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
Evropska unija zabranila je Rusima da putuju u EU automobilima koji su registrovani u Rusiji, kao i da sa sobom nose pametne telefone i kozmetiku, jer se to, kako navode, smatra uvozom. Sankcije se odnose i na drago kamenje, toaletni papir, šampone, paste za zube, prikolice, poluprikolice, jahte i foto-aparate, piše portal „Gazeta“.
Rusi neće moći da putuju u Evropsku uniju automobilima koji su registrovani u Rusiji, navodi se u novim pravilima Evropske komisije, prenosi RBK.

„Nije važno da li se transportno sredstvo koristi u lične ili poslovne svrhe, ako ono spada u carinske kodove koji se nalaze u prilogu XXI, pod kodom 8703 i ako to transportno sredstvo potiče ili se izvozi iz Rusije“, saopšteno je u Evropskoj komisiji.

Osim toga, zemlje članice EU mogu same da donose odluku kako se sankcije interpretiraju u odnosu na vozila koja su registrovana u Rusiji. Carinski kod 8703 imaju automobili i druga transportna sredstva koja prevoze manje od deset ljudi.

Kozmetika i gedžeti

Evropska komisija je na svom sajtu takođe negativno odgovorila na pitanje da li građani Rusije mogu da ponesu lične stvari sa sobom. Zemlje članice EU mogu da zabrane Rusima da u Evropsku uniju uđu sa: kozmetikom, mobilnim telefonima, laptopovima, koferima, rekao je partner briselske pravne kompanije „Akvis“, ekspert za sankcije Jurij Šumilov.
Na spisku zabranjenih stvari su i predmeti od kože i krzna, poludrago i drago kamenje, toaletni papir, šampon, pasta za zube i foto-aparat.

„Ni sa šamponom, ni bez šampona u EU“

Poslanik Dume Vitalij Milonov je izjavio da su ga nove sankcije EU nasmejale.

„Evropska komisija je postala zla. Uopšte se ne bavim ovim pitanjem, jer ne planiram da idem u Evropsku uniju, ni sa šamponom ni bez šampona. Iskreno, ne vidim nijedan razlog da normalna osoba putuje u EU, osim diplomata i ljudi koji moraju zbog posla. Sigurno postoje i oni koji zbog porodične situacije moraju tranzitom da prolaze kroz EU. Sve u svemu, smešno je da se brani da se nosi šampon“, rekao je Milonov.

Poslanik Evgenije Fjodorov je naveo da Evropska komisija veliku pažnju poklanja sitnicama.

„Evropska unija protiv nas vodi rat i u tom ratu koristi sve metode. Sitničavi su i misle da će nas na taj način naterati da padnemo na kolena“, istakao je ruski poslanik.

Izvršni direktor Asocijacije turističkih agencija Rusije Maja Lomidze je pojasnila da se sankcije odnose na aparate koji su skuplji od 750 evra. Osim toga, odluka o zapleni će zavisiti od carinika.
„Potrebno je znati da će carinici Evropske unije sami primenjivati direktive. Smatram da je to kršenje osnovnih prava turista“, pojasnio je predsednik Asocijacije turističkih organizacija Rusije Artur Muradjan.
Ruska rublja i pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 30.08.2023
RUSIJA
Ruska ekonomija nije propala – na veliko iznenađenje Zapada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala