https://lat.sputnikportal.rs/20230910/stize-i-voce-iz-laboratorije-novi-zeland-pokrece-projekat-1161037230.html
Stiže i voće iz laboratorije: Novi Zeland pokreće projekat
Stiže i voće iz laboratorije: Novi Zeland pokreće projekat
Sputnik Srbija
Novi Zeland razmatra stvaranje voća uzgojenog u laboratoriji. Naučnici će pokušati da stvore voće bez delova koji se inače odbacuju poput jezgra jabuke ili... 10.09.2023, Sputnik Srbija
2023-09-10T10:36+0200
2023-09-10T10:36+0200
2023-09-10T10:36+0200
nauka i tehnologija
nauka i tehnologija
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/03/10/1135479837_0:292:2946:1949_1920x0_80_0_0_96fc9f9e45a6c3fa922128a13b37eb21.jpg
Naučnici iz Plant & Food Researcha nameravaju da uzgajaju voćno tkivo iz biljnih ćelija za koje se nadaju da će imati ukus i miris kao pravo voće. Istraživači smatraju da će program pomoći u očuvanju sigurnosti hrane u zemlji.Program ima za cilj uzgoj plodnog tkiva bez delova koji se obično odbacuju poput jezgra jabuke ili kore narandže.„Hrana stvorena u laboratorijama mogla bi da igra ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi, ali je još uvijek u vrlo ranim fazama razvoja“, ocenjuje dr Ali Rašidinejad, viši naučnik za hranu.Budući da je hrana uzgojena u laboratoriji potpuno novi koncept, nakon što se razvije, moraće da dokaže svoju sigurnost regulatornim telima verovatno putem skupih i dugih kliničkih ispitivanja, prenosi portal Kliks.Potrošači će takođe morati da prihvatite novu praksu; starije generacije bi mogle da buduneodlučne, ali istraživanja pokazuju da su mlađe generacije spremne daisprobaju novu hranu ako ta hrana nudi zdravstvene prednosti, a istovremeno ograničava uticaj na okolinu, rekao je Rašidinejad.
https://lat.sputnikportal.rs/20230623/meso-iz-laboratorije-pusteno-u-prodaju-u-americi-1157576920.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/03/10/1135479837_215:0:2946:2048_1920x0_80_0_0_acb4b443c17eddc15ec16414d37d7db7.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
nauka i tehnologija
Stiže i voće iz laboratorije: Novi Zeland pokreće projekat
Novi Zeland razmatra stvaranje voća uzgojenog u laboratoriji. Naučnici će pokušati da stvore voće bez delova koji se inače odbacuju poput jezgra jabuke ili koštice narandže.
Naučnici iz Plant & Food Researcha nameravaju da uzgajaju voćno tkivo iz biljnih ćelija za koje se nadaju da će imati ukus i miris kao pravo voće. Istraživači smatraju da će program pomoći u očuvanju sigurnosti hrane u zemlji.
"Ovde na Novom Zelandu, dobri smo u uzgoju konvencionalnih hortikulturnih useva", rekao je dr. Ben Šon, vodeći naučnik za program istraživanja biljaka i hrane koje podstiče vlada.
Program ima za cilj uzgoj plodnog tkiva bez delova koji se obično odbacuju poput jezgra jabuke ili kore narandže.
„Hrana stvorena u laboratorijama mogla bi da igra ključnu ulogu u održivoj poljoprivredi, ali je još uvijek u vrlo ranim fazama razvoja“, ocenjuje dr Ali Rašidinejad, viši naučnik za hranu.
Budući da je hrana uzgojena u laboratoriji potpuno novi koncept, nakon što se razvije, moraće da dokaže svoju sigurnost regulatornim telima verovatno putem skupih i dugih kliničkih ispitivanja,
prenosi portal Kliks.
"Prevladavanje takvih prepreka može trajati godinama, ako ne i decenijama", rekao je Rašidinejad.
Potrošači će takođe morati da prihvatite novu praksu; starije generacije bi mogle da buduneodlučne, ali istraživanja pokazuju da su mlađe generacije spremne daisprobaju novu hranu ako ta hrana nudi zdravstvene prednosti, a istovremeno ograničava uticaj na okolinu, rekao je Rašidinejad.