- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Meso iz laboratorije pušteno u prodaju u Americi

CC0 / Pexels/Julia Filirovska / Pileće meso
Pileće meso - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2023
Pratite nas
Kultivisano meso, poznato i kao meso uzgojeno u laboratoriji, pušteno je u prodaju u Sjedinjenim Državama.
„Upside Foods“ i „Good Meat“ – dve kompanije koje proizvode ono što nazivaju „kultivisanom piletinom“, saopštile su da su dobile odobrenje od Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA) za proizvodnju laboratorijskih proteina. Iz kompanije „Good Meat“, koja je u vlasništvu proizvođača zamene za jaja „Eat Just“, saopšteno je da proizvodnja počinje odmah. Kultivisano ili laboratorijski uzgojeno meso se pravi u tako što se uzmu ćelije određene životinje, kokoške ili krave, a potom smeštaju u velike čelično posude, gde se dalje množe i rastu. To je slično procesu u pivarama, odnosno načinu na koji se u njima proizvodi kvasac ili određene bakterije potrebne za proces fermentacije, navode američki mediji.
Dozvola je izdata nakon niza prethodnih odobrenja koja su utrla put prodaji uzgojenog mesa u SAD.
Prošle nedelje, dve kompanije su navele da su dobile neophodno odobrenje za etikete za svoje proizvode od USDA.
U martu su iz kompanije „Good Meat“ saopštili da su od Uprave za hranu i lekove (FDA) dobili mišljenje o tome da je „administracija zadovoljna što je proizvod bezbedan za prodaju u Sjedinjenim Državama“. Uprava je izdala slično „pismo odobrenja“ uputila i kompaniji „Upside Foods“ u novembru. Sektor gajenja mesa, koji je u razvoju – nadgledaju i USDA i FDA.
„Good Meat“, koja svoje proizvode prodaje u Singapuru, reklamira svoj proizvod kao „meso bez klanja“, što je, kako navode, humaniji pristup jedenju mesa.
Pristalice koncepta gajenja mesa se nadaju da će uzgojeno meso pomoći u borbi protiv klimatskih promena smanjenjem potreba koje podrazumeva tradicionalno stočarstvo a koje je odgovorno i za emitovanje gasova staklene bašte.
Regulacija ove oblasti se u SAD obavlja preko dodela dozvola od strane USDA i Službe za bezbednost i inspekciju hrane. Prijave za takav grant „se odobravaju nakon rigoroznog procesa, koji uključuje procenu sistema bezbednosti hrane kompanije“.
„Najave da smo sada u mogućnosti da proizvodimo i prodajemo kultivisano meso u Sjedinjenim Državama je važan trenutak za našu kompaniju, industriju i prehrambeni sistem“, rekao je Džoš Tetrik, suosnivač i izvršni direktor kompanija „Upside Foods“ i „Good Meat“.
Osnivač i izvršni direktor „Upside-a“ Uma Valeti, nazvala je ovo odobrenje „džinovskim korakom napred ka održivijoj budućnosti“, dodajući da će ono „fundamentalno promeniti način na koji meso dolazi na naš sto“.
Analiza DNK u laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2023
DRUŠTVO
Italija objavljuje rat hrani iz laboratorije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala