- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Skrivena korejska pretnja: Zašto Zapad forsira temu moguće isporuke oružja iz Severne Koreje u Rusiju

© AP Photo / Ahn Young-joonDemilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje
Demilitarizovana zona između Južne i Severne Koreje - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
Neki zapadni mediji forsiraju informacije o tome da je severnokorejski lider Kim Džong Un navodno ponudio ruskim biznismenima prodaju oružja koje bi Moskva navodno trebalo da plati žitom i vojnom tehnologijom. Sagovornici Sputnjika ističu da se radi o neutemeljenim tvrdnjama koje imaju za cilj da prikažu koliko je Rusija navodno slaba.
Zapadni mediji koji su objavili ove informacije pozivaju se na neimenovane zvaničnike SAD i drugih zemalja. Odnosno, nijedan ugledni zapadni medij ne može zvanično da potvrdi tu informaciju ili osnovni izvor. Ili ne želi?
Vest su prihvatili su i zvaničnici iz zapadnih prestonica. Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan po hitnom postupku je saopštio da pregovori između Rusije i Severne Koreje o isporukama oružja navodno „aktivno napreduju“ i da će Pjongjang morati skupo da plati za isporuku oružja Moskvi koje, po mišljenju američke strane, može biti upotrebljeno u okviru specijalne vojne operacije u Ukrajini. Salivan nije propustio da istakne da Rusija navodno traga za bilo kakvim izvorom isporuka municije. Naravno, američka strana ponovo nije navela nikakve dokaze za to.
Sjedinjene Države su ranije u više navrata govorile o tome da verovatno postoji saradnja između Rusije i Severne Koreje o isporukama oružja koje bi bilo upotrebljeno u Ukrajini.
Moskva je, takođe, nebrojeno puta to demantovala. Štaviše, i Severna Koreja je demantovala. Ruski ambasador u Pjongjangu Aleksandar Macegora je naveo da nema govora o isporukama municije iz Severne Koreje, da se ta zemlja nalazi praktično u situaciji neposredno pred rat i da je arsenal naoružanja potreban njoj samoj.

Rusiji nije potrebno strano oružje

Ugledni naučni saradnik ruskog Centra za korejska istraživanja pri Institutu za Kinu i savremenu Aziju Rusije akademije nauka Kim En Un rekao je za Sputnjik da su te tvrdnje neutemeljene i izmišljene.
„To je neutemeljeno i izmišljeno. Glavni zadatak je da se pokaže da je Rusija toliko oslabila da čak i od Severne Koreje traži oružje“, rekao je on.
Ekspert je uveren da Rusiji nije potrebno da nabavlja inostrano oružje.
„Nije nam potrebno da nabavljamo oružje od drugih država. Obratite na to pažnju. Nema nijedne potvrde da kupujemo oružje od drugih zemalja. Sami ćemo sve rešiti“, rekao je sagovornik Sputnjika.
Kim je ocenio da specijalna operacija Rusije u Ukrajini ima ogroman uticaj na međunarodne događaje, a protiv Rusije su se sada udružile sve snage Zapada ─ praktično milijardu ljudi protiv nje, ali da će se Rusija sama izboriti.
„Cilj te informacije je da se pokaže da smo mi (Rusija) slabi i da nam je potrebno oružje jedne takve zemlje kao što je Severna Koreja. Pri tome se tvrdi da mi navodno nameravamo da kupimo staru municiju. Dakle, nije nam potrebna, imamo svoju“, istakao je Kim.
Poznati kineski stručnjak Ćin An smatra ovakve informacije koje SAD preuveličavaju, zapravo pokazuju da su „oni u dubini duše uznemireni i da se zaista boje“.
On podseća da je u ovoj fazi specijalne operacije Rusije u Ukrajini pomoć SAD i Zapada Kijevu u vidu oružja i municije već premašila 100 milijardi dolara, pri čemu su same SAD potrošile 50 milijardi dolara i još neprekidno ponavljaju da će nastaviti da pomažu koliko god bude trebalo.
Prema mišljenju ovog stručnjaka, američki predsednik Džozef Bajden je „poludeo“ kad pored isporuka oružja vrednih više milijardi pokušava da podstakne druge članice NATO da uđu na bojno polje u Ukrajini protiv Rusije.

Skretanje pažnje sa sopstvenih problema na Zapadu

Kim En Un smatra da je još jedan razlog zbog kojeg Amerika i Zapad govore o ovoj temi jeste i pokušaj da skrenu pažnju javnosti sa sopstvenih problema.

„U Ukrajini trpe poraz i sada žele nekako da skrenu pažnju. Predstoje izbori u SAD. Znate da je najbolji način da se osigura pobeda na izborima zaplašiti stanovništvo nekom spoljnom pretnjom, ratom protiv neke zemlje, a plemenito američko rukovodstvo štiti svoju zemlju“, dodao je Kim.

Prema njegovom mišljenju, u postojećim uslovima Rusija treba da traži način da se ukinu sankcije koje je SB UN uveo protiv Severne Koreje zbog nuklearnih proba i koje je i Moskva podržala.
Uveren je da će Moskva i Pjongjang nastaviti da šire saradnju u praksi, a obnovljena saradnja u vojno-tehničkoj sferi ima za cilj da upozori Ameriku i njene saveznike: ne pokušavajte da pokrenete sukob na Korejskom poluostrvu.
„Štaviše, Severna Koreja je poručila da će u tom slučaju naneti udar“, naveo je ekspert.

Šta dalje

I Kim se slaže da ovim pričama i pokušajima da se skrene pažnja sa neuspeha Zapada u Ukrajini, Amerika i saveznici mogu da pokušaju da naprave provokaciju protiv Pjongjanga u regionu.
Podsetio je da je na nedavnim manevrima SAD, Južne Koreje i saveznika učestvovalo oko 400.000 vojnika ali da pri tome nije bio ključan njihov broj već struktura.

„Učestvovali su jedinice Oružanih snaga SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije, Novog Zelanda i Filipina. To vas ni na šta ne podseća? To su one zemlje koje su tokom korejskog rata bile na strani SAD. Legenda manevara je bila ovakva: Severna Koreja je napala, a učesnici vežbi izvode udare po centrima odlučivanja i najvišim rukovodiocima Severne Koreje“, naveo je Kim.

Vežbe su održane od 21. Do 31. avgusta (Ulchi Freedom Shield). U prvoj fazi uvežbavana je civilna odbrana i proverene su mogućnosti za brz prelazak države na ratni režim i spremnost za vođenje totalnog rata. U drugoj fazi održani su manevri svih vidova vojske Južne Koreje i SAD u Koreji, kao i kosmičkih snaga SAD.
Ćin An je podsetio i da je nedavno američka strateška nuklearna podmornica ušla u južnokorejsku luku Pusan.

„Sjedinjene Države su u prošlosti bile glavni agresor prema Severnoj Koreji, one i dalje predstavljaju destruktivnu pretnju po opstanak severnokorejskog naroda“, ocenio je on.

Mirna reakcija Moskve

U međuvremenu, pažnju privlači mirna reakcija Moskve na pomenute medijske navode.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je ranije novinarima da nije isključena mogućnost da Rusija i Severna Koreja održe zajedničke vežbe, kao i da je to pitanje koje se razmatra sa svim susedima Rusije.
Kao primer naveo je zajedničko patroliranje kineskih i ruskih strateških bombardera i nosača raketa koje se sada održava redovno nekoliko puta godišnje.
Za to vreme Amerika aktivno nastavlja da pumpa oružjem svoje saveznike u Azijsko.pacifičkom regionu i susede Kine – Južnu Koreju, Japan, Australiju i druge.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala