- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Makron: Samit G20 nije mesto za diplomatsko rešavanje sukoba u Ukrajini

© AP Photo / Yoan Valat, PoolFrancuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2023
Pratite nas
Samit G20 nije mesto na kojem se treba očekivati napredak u diplomatskom rešavanju ukrajinskog sukoba, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji za novinare nakon završetka samita.
„To nije mesto na kojem bi mogli da se postignu veliki uspesi danas, posebno kada imamo posla s aktuelnom situacijom u Ukrajini. To nije mesto gde bi se mogao postići diplomatski napredak u vezi s tim pitanjem“, rekao je Makron.
Nasuprot Makronu, nemački kancelar Olaf Šolc je pozitivno ocenio rezultate samita G20 u Indiji, uključujui i završnu izjavu u vezi sa sukobom u Ukrajini.
U završnoj deklaraciji se navodi da su sve strane dužne da se suzdrže od pretnje silom ili njene primene radi sticanja teritorije.
„Usvojena je odluka o jasnom priznavanju da je teritorijalna celovitost država poput Ukrajine nesumnjiva i da granice ne treba da se menjaju nasilnim metodama. Takođe, drago mi je što je ovde još jednom izražen jasan stav protiv upotrebe nuklarnog oružja“, rekao je Šolc.
Ranije je list „Fajnenšel tajms pisao da je deklaracija samita G20 u Indiji udarac za zapadne zemlje, zbog odsustva globalnog konsenzusa u podršci Ukrajini.
Indija predsedava G20 od 1. decembra 2022. godine. Samit lidera grupe održan je u Nju Delhiju 9. i 10. septembra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala