- Sputnik Srbija, 1920
Mundobasket 2023
Svetsko prvenstvo u košarci 2023. održava se od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Sva dešavanja sa Mundobasketa pratite uz Sputnjik sport.

Simonov hitac: Bogdan zaslužuje zlato – postao je prava legenda!

© Foto : FIBAMarko Simonović
Marko Simonović - Sputnik Srbija, 1920, 09.09.2023
Pratite nas
Kada neko igra finale Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u košarci, i to protiv Amerikanaca, može se reći da košarku poznaje do tančina. Upravo takav as je Marko Simonović, bivši reprezentativac Srbije i kapiten Crvene zvezde koji će za Sputnjik tokom Mundobasketa pisati kolumne i iznositi mišljenje o reprezentaciji Srbije, ali i ostalim ekipama.
Čestike svima nama!
Odigrali smo sjajno utakmicu, kontrolisali meč. Naše prednosti u odnosu na Kanadu smo baš dobro koristili. Znali smo donekle da su naše prednost u dužoj klupi, zaista mislim da je to napravilo prevagu u polufinalu.
Krajem prve četvrtine, kada su nosioci Kanade izašli što zbog odmora ili ličnih, ulazili su igrači koji nisu tog kvaliteta da pariraju nama na ovom nivou. Napravili smo prednost od osam razlike i posle je držali i samo uvećavali.
Aposlutno, apsolutno smo zasluženo savladali Kanadu. Videla se motivacija i stvarno se videlo da svi dišu kao jedan, da igraju kao jedan. To definitivno krasi ovu ekipu. Timska košarka je naš najveći kvalitet u odnosu na ostale.
Možda Kanada ima pojedinačno bolje individualce ili poneka veća imena, možda i ne, ali kada pogledate našu kolektivnu igru, uveli smo ih u pozicionu igru, a oni se tu slabo snalaze.
Dobrić je odigrao sjajno, uhvatio dobar ritam, počeo da pogađa šuteve, imao je neke promašaje, ništa strašno, Bogdan ga je otvorio povratnim pasom i dobio je samopouzdanje. Odigrao je stvarno dobro.
Aleksa je odigrao sjajnu utakmicu! Fenomenalan pritisak na plejmejkeru. Gudura je odigrao odlično, jedna od njegovih najbitnijh utakmica i ona trojka što je pogodio je bila veoma važna. Posle toga je i Vanja ubacio. Milutinov fenomenalan, Bogdan da ne pričam. On je igrač koji je najviše pokazao na turniru.
Već sam rekao i najavio ranije u toku prvenstva da imamo igrača da sastavimo dve ekipe, ne jednu, pa su mi se tada prijatelji javljali i šalili se, govorili „nije to baš tako“. Na kraju deluje da sam ispao u pravu. Imamo zaista, zaista mnogo talentovanih igrača i mnogo potencijala, takvo smo podneblje.

Imamo i inat koji je za sport mnogo dobra stvar, možda za neke druge stvari u životu nije, ali za sport jeste. Supertalentovani smo za sport. Nismo slučajno tu gde jesmo. Bilo je prilika kada nismo ostvarili rezultat, ali pukim slučajem nespretnih okolnosti, kada nam se tako namesti.

Što se kvaliteta tiče, pripadamo samom vrhu, mi smo krem de la krem.
Kako protiv Nemaca u finalu Mundobasketa?
I ranije sam isticao Nemačku, Kanadu, Amerikance i nas. I na kraju su te ekipe stigle do polufinale. Apsolutno smo zasluženo u finalu i Nemci i mi. Biće mnogo, mnogo teška utakmica.
Oni su izuzetno veliki, dobro pokrivaju reket, rašire ruke, rašire se, mnogo je teško proći i dati. A znaju da vam daju koš. Mnogo zavisi od Šrudera, ali i ne, videli smo u četvrtfinalu. Možemo da igramo dobru utakmicu protiv njih, rekao bih da su šanse 50:50. Neće im biti lako uopšte protiv naših bekova.
Ne treba da se zadovoljimo srebrom. Ne treba. Imamo to, nisu tu najbolji igrači, ali imamo mnogo kvaliteta, karakter i pobednički mentalitet. Ova ekipa ima karakter i trebalo bi da uzme zlato.
Zaslužuju to. Svi.
A, najviše Bogdan.
U slučaju da uzmemo srebrom, bilo bi mu to četvrto srebro, već ga ima. To je vanserijski igrač. Verovatno je trebalo još bolje da ga rangiraju u NBA, ali je apsolutno pokazao da je vanserijski.
Uvek je bio naša legenda. Ovim je postao baš legenda – legenda!
Do sledećeg čitanja i naredne kolumne, posle velikog finala,
Marko Simonović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala